Αλέξανδρος Βέλιος: Το θανατηφόρο κοκτέιλ που επέφερε τον θάνατό του

14.01.2017
Τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο του γνωστού δημοσιογράφου που τόσο δημόσια είχε μοιραστεί την απόφασή του να δώσει τέλος στη ζωή του προκειμένου να "φύγει" αξιοπρεπώς, όπως ήθελε εκείνος, η ιατροδικαστική έκθεση καταλήγει στις ουσίες που φαίνεται ότι σταμάτησαν το νήμα της ζωής του, αποκλείοντας τη χρήση ένεσης.

Ο Αλέξανδρος Βέλιος πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου 2016 και στις 16 του ίδιου μήνα διατάχθηκε εκταφή της σορού του προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν του είχε χορηγηθεί ειδική ένεση που προκάλεσε ή επίσπευσε το θάνατό του.

Σήμερα, Σάββατο (14/1/2017) δημοσίευμα της εφημερίδας Freddo αναφέρει πως οι δυο ουσίες ανιχνεύτηκαν στον οργανισμό του μετά την εκταφή της σορού του είναι η βρωμαζεπάμη και η φεντανύλη.

Η βρωμαζεπάμη χορηγείται ως ηρεμιστικό αφού ελαττώνει εκλεκτικά την ένταση και το άγχος σε χαμηλές δόσεις. Σε υψηλές δόσεις όμως παρουσιάζει κατασταλτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες μέχρι να επέλθει το μοιραίο. Στον οργανισμό του δημοσιογράφου ωστόσο, ανιχνεύτηκε και η ουσία φεντανύλη, που χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Στη φαρμακολογία η ουσία αυτή χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να καταπραΰνει τους πόνους των καρκινοπαθών.

Η φεντανύλη θεωρείται ένα συνθετικό οπιοειδές που είναι 100 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη και 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη και χρησιμοποιείται σε όλα τα νοσοκομεία για να μπορεί ο ασθενής να απαλλάσσεται προς στιγμήν από τους ισχυρούς πόνους που προκαλεί η ασθένεια.

Τελικά, φαίνεται πως ο θάνατος του Αλέξανδρου Βέλιου, ο οποίος έπασχε από καρκίνο δεν επήλθε με θανατηφόρα ένεση, όπως είχε υποστηριχθεί αρχικά, αλλά από ένα θανατηφόρο κοκτέιλ ηρεμιστικών και παυσίπονων χαπιών.