Gaydar στη μικρή οθόνη

27.08.2008
Από την εποχή του «Φίφη του αχτύπητου» στον «Απαράδεκτο» Γιάννη και από κει στους καουμπόηδες του «Βrokeback mountain» σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά. Η παρουσία των γκέι, είτε στη μεγάλη είτε στη μικρή οθόνη έχει περάσει από σαράντα κύματα, με διάφορες αποχρώσεις του... ροζ.

Από τον ΑΣΤΕΡΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Από την εποχή του «Φίφη του αχτύπητου» στον «Απαράδεκτο» Γιάννη και από κει στους καουμπόηδες του «Βrokeback mountain» σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά. Η παρουσία των γκέι, είτε στη μεγάλη είτε στη μικρή οθόνη έχει περάσει από σαράντα κύματα, με διάφορες αποχρώσεις του... ροζ.

Κοινός παρανομαστής; Τα αρσενικά που δέχτηκαν για τις ανάγκες της 7ης Τέχνης να αποχωριστούν την αρρενωπότητά τους και να υποδυθούν τον ομοφυλόφιλο, είτε με straight ύφος είτε με πιο allegro.

Στην εποχή του παλιού «χρυσού» ελληνικού κινηματογράφου, ο γκέι παρουσιαζόταν κυρίως ως καρικατούρα. Όλοι θυμόμαστε τον Σταύρο Παράβα ή, λίγο αργότερα, τον Σπύρο Μπιμπίλα, που είναι από τους πρώτους που υποδύθηκαν γκέι ρόλους στον ελληνικό κινηματογράφο, εστιάζοντας πολύ και στην εικόνα ενός τέτοιου χαρακτήρα, με τα φτερά και τα έντονα χρώματα. Στυλ ντιρινταχτοειδές υιοθέτησε και η Δήμητρα Παπαδοπούλου για να μας παρουσιάσει τον Γιάννη Μπέζο στους θρυλικούς «Απαράδεκτους». Το πρώτο κωμικό σίριαλ στην ιδιωτική τηλεόραση, στις αρχές της δεκαετίας του 90, που μας σύστησε τον πρώτο γκέι τηλεοπτικό ήρωα. Μάλιστα είναι γεγονός ότι σε μία συντηρητική ακόμη Ελλάδα, ο «απαράδεκτος» Γιάννης είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητός, ενώ έφευγε από την εικόνα της καρικατούρας πλέον και γινόταν πιο καθημερινός και προσιτός. Η εξαίσια ερμηνεία του ηθοποιού έχει μείνει ως εικόνα ανεξίτηλη στο μυαλό μας (για να τον μνημονεύουμε 16 χρόνια μετά κάτι σημαίνει...).

Από τότε έως σήμερα δεν είναι λίγοι οι Έλληνες ηθοποιοί που δέχτηκαν την πρόκληση να παίξουν γκέι χαρακτήρες. Η λίστα είναι μεγάλη σε αριθμό, αλλά και σε ποικιλία ερμηνειών.

Στα μέσα της δεκαετίας του 90, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης υποδύεται τον γκέι γιο της χήρας Μήτση στους «Δέκα μικρούς Μήτσους». Αργότερα, ο Τόνι Δημητρίου μεταμορφώνεται στην «Αδελφή ψυχή» της Σοφίας Αλιμπέρτη. Αρχές της δεκαετίας του 2000 πια και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ταράζει τα τηλεοπτικά ύδατα, καθώς «έκλεισε... τα μάτια» με τον Κώστα Κάππα και τον Χρήστο Λούλη να ανταλλάσσουν το πρώτο ομοφυλοφιλικό φιλί στην ελληνική τηλεόραση. Πεταχτό μεν, ταρακούνησε δε το ΕΣΡ, που είχε τιμωρήσει τότε το MEGA για την... επίμαχη σκηνή με 100.000 ευρώ. Στο ίδιο σίριαλ τον γκέι υποδύθηκε και ο Γιώργος Χρανιώτης.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Αλέξανδρος Ρήγας υποδύθηκε τον γκέι κολλητό της Μαρίνας Κουντουράτου (Εβελίνα Παπούλια) στους «Δύο ξένους», σε ένα ρόλο γραμμένο από τον ίδιο. Βέβαια, τίποτα δεν είναι απόλυτο, αφού στη διάρκεια του σίριαλ κάνει μία... παρασπονδία και ζει ένα δυνατό έρωτα με τη Δέσποινα Βανδή. Το 2004 ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος υπέκυψε για χάρη της υποκριτικής στο δέλεαρ να παίξει τον... χαρούμενο κομμωτή μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο, στην τηλεοπτική δουλειά του τελευταίου «Οι τσιμπάει», που φιλοξένησε στη συχνότητά του ο ALPHA. Στους «Singles», επίσης, στον πρώτο κύκλο υπήρχε ήρωας που ήταν γκέι και μάλιστα το σίριαλ, με τις ανάλογες δόσεις χιούμορ, έθιγε διακριτικά το θέμα της κοινωνικής αποδοχής ενός ατόμου με διαφορετικές σεξουαλικές επιλογές.

Τη σεζόν που πέρασε αποχαιρετίσαμε αρκετούς allegro τηλεοπτικούς τύπους. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος ως «Μπίλι» στα «Υπέροχα πλάσματα» ήταν από τους πιο συμπαθητικούς γκέι που έχουμε δει ποτέ σε ελληνικό σίριαλ. Ζώντας τη σύγχρονη καθημερινότητα αντιμετωπίζει τα πράγματα χωρίς να έρχεται από έναν άλλο κόσμο και, το σημαντικότερο, δεν καλλιεργεί μυστήρια για τις σεξουαλικές του επιλογές και δεν φτιάχνει μύθους, γνωστή τακτική στο παρελθόν. Ανάλογο δρόμο ακολούθησαν ο Άκης Σακελλαρίου στα «Χρυσά κορίτσια» της ΕΤ1 και ο Πρόδρομος Τοσουνίδης στην καθημερινή σειρά «Μαρία, η Άσχημη» του ΜΕGΑ. Τον ομοφυλόφιλο δέχτηκε να κάνει και ο Μάνος Παπαγιάννης για ένα επεισόδιο του «Κόκκινου δωματίου», ενώ γκέι χαρακτήρας υπάρχει και ανάμεσα στους ήρωες της σειράς «Βig Βang».

Την τηλεοπτική περίοδο που αρχίζει από το Σεπτέμβριο, η μικρή οθόνη καλωσορίζει τους γκέι ένοικους της «Πολυκατοικίας» του MEGA, Χάρη Ασημακόπουλο και Νίκο Πουρσανίδη. Φυσικά, ακόμη δεν γνωρίζουμε τι ύφος θα υιοθετήσουν οι ηθοποιοί για να είναι πειστικοί στην ερμηνεία τους, γι αυτό και θα περιμένουμε να τους δούμε τον Οκτώβριο.

«Μπερδέματα» στο σελιλόιντ
Στην ελληνική μεγάλη οθόνη ευχάριστη έκπληξη προκάλεσαν ως γκέι ήρωες οι Κώστας Κόκλας, Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Κρατερός Κατσούλης, που επιδόθηκαν σε «Safe sex». Στην ταινία οι δύο πρώτοι ήταν ζευγάρι, ενώ ο τρίτος θέλησε να δοκιμάσει από το... γλυκό στην εξέλιξη. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, μάλιστα, επανέλαβε το ρόλο του λίγα χρόνια μετά, στο «Straight story», όπου ήταν παντρεμένος με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, ενώ η ταινία παρουσίαζε έναν αγγελικά πλασμένο γκέι κόσμο. Στο ίδιο φιλμ και ο Άνθιμος Ανανιάδης αποκαλύπτει στην οικογένειά του ότι είναι γκέι. Αξίζει να αναφερθεί, επιπλέον, ότι και ο Ιωάννης Παπαζήσης τόλμησε να υποδυθεί τον gay-ίζον οπλίτη στην ταινία «Λούφα και Παραλλαγή-Σειρήνες στο Αιγαίο», εκπλήσσοντας ευχάριστα.

Με χολιγουντιανό αέρα
Ανάλογα παραδείγματα έχουμε και στη Μέκκα του Σινεμά. Ο Τομ Χανκς και ο Αντόνιο Μπαντέρας υποδύθηκαν το ομοφυλόφιλο ζευγάρι για τις ανάγκες της ταινίας «Φιλαδέλφεια». Μάλιστα, ο πρώτος κέρδισε και Όσκαρ Α ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του. Ο Κόλιν Φάρελ πριν ενσαρκώσει τον δικό μας «Αλέξανδρο», με τις αμφισεξουαλικές προτιμήσεις, έπαιξε τον γκέι στο φιλμ «Το σπίτι στο τέλος του δρόμου». Ανάλαφρη νότα έδωσε επίσης ο Κέβιν Κλάιν στην ταινία «Ιn & Οut». Από τη λίστα δεν μπορούν να απουσιάσουν ο Τζέικ Γκίλενχαλ και ο αξέχαστος Χιθ Λέτζερ. Άλλα δύο καθαρόαιμα αρσενικά, που δέχτηκαν να... ταρακουνήσουν ένα αντίσκηνο με φόντο το «Βrokeback mountain» και να ανταλλάξουν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα φιλιά στην ιστορία του αμερικανικού σινεμά.

Κακά τα ψέματα, είναι πρόκληση για έναν άντρα ηθοποιό να υποδυθεί τον γκέι, γι αυτό και στο μέλλον δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλα αρσενικά να τολμούν το εγχείρημα. Εξάλλου, η Τέχνη θέλει θυσίες...

Γυναικεία ομοφυλοφιλία
Στον αντίποδα και σε ό,τι αφορά την ελληνική μικρή οθόνη, η τηλεπαρουσία ομοφυλόφιλων γυναικών είναι πιο ισχνή. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, τη δεκαετία του 90 σε ένα επεισόδιο του «Τμήματος Ηθών» (σειρά του Μανουσάκη στον ΑΝΤ1), η Λίλα Καφαντάρη είχε υποδυθεί την ομοφυλόφιλη. Χρόνια μετά, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ξαναχτύπησε σε «Δυο μέρες μόνο» με το ομοφυλόφιλο ζευγάρι να είναι γυναίκες. Ηρωίδες της σειράς η Σοφία Φαραζή και η Αλεξία Καλτσίκη, που «ερωτεύτηκαν» και μεγάλωσαν από κοινού ένα κοριτσάκι. Οι εν λόγω σειρές πιθανόν ήταν και οι μοναδικές που φιλοξένησαν επί ελληνικής οθόνης γκέι ηρωίδες. Με τη γυναικεία ομοφυλοφιλία, όμως, ασχολήθηκε και ένα επεισόδιο της σειράς του ALPHA «Σε είδα» και, μάλιστα, η προσέγγιση ήταν αρκετά προχωρημένη.

Τέλος, μέχρι πρότινος, ο ALPHA πρόβαλε άγνωστο γιατί την «έκοψε» την αμερικανική σειρά «Τhe L World», η οποία παρακολουθεί τη ζωή και τους έρωτες μιας μικρής, κλειστής ομάδας γυναικών στο Λος Άντζελες. Όσο για το σινεμά; Ο Αλμοδοβάρ έχει γυρίσει ουκ ολίγες ταινίες με θέμα τη γυναικεία ομοφυλοφιλία, τόσο στις «Αμαρτωλές καλόγριες» όσο και σε μία από τις πρώτες του ταινίες «Η Πέπη, η Λούσι, η Μπομ και τα άλλα κορίτσια».