Γιώργος Ηλιάδης: "Γιάννη μου, παιδί μου"!

22.08.2008
Με λόγια νοσταλγίας, αγάπης και βαθιάς συγκίνησης αναφέρεται όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Γιώργος Ηλιάδης στο μονάκριβο γιο της Αλίκης για όσα εκείνος έγραψε μέσα στην αυτοβιογραφία του. Σαν ανοιχτό βιβλίο μίλησε σε στενούς φίλους του στην Αθήνα
Με λόγια νοσταλγίας, αγάπης και βαθιάς συγκίνησης αναφέρεται όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Γιώργος Ηλιάδης στο μονάκριβο γιο της Αλίκης για όσα εκείνος έγραψε μέσα στην αυτοβιογραφία του. Σαν ανοιχτό βιβλίο μίλησε σε στενούς φίλους του στην Αθήνα, ζητώντας παράλληλα και τη δική τους συμβουλή γι αυτά που θέλει να πει στον Γιάννη Παπαμιχαήλ, όταν στα τέλη του Σεπτεμβρίου θα τον συναντήσει στην Αθήνα μετά από 26 ολόκληρα χρόνια που έχουν να βρεθούν οι δυο τους μόνοι. Σήμερα, το ΛΟΙΠΟΝ δημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα σαν ανοιχτή επιστολή τα λόγια του Γιώργου Ηλιάδη, που κατά τον Γιάννη Παπαμιχαήλ υπήρξε ο μεγάλος έρωτας της μητέρας του. Θέλει να δείξει τη μεγάλη αγάπη του προς το γιο της Αλίκης.

Είμαι συγκινημένος και παράλληλα ευτυχισμένος για όσα εσύ, παιδί μου, Γιάννη, αναφέρεις μέσα στη βιογραφία σου. Διάβασα με μεγάλη προσοχή όλα όσα έγραψες, αλλά και βίωσες. Δυστυχώς, τα έζησα και εγώ. Έζησα κι εγώ τις καλές στιγμές, αλλά και τις άσχημες που βίωσες. Πρέπει να ξέρεις, όμως, και να είσαι περήφανος για τη μάνα σου, την Αλίκη. Ήταν μια αρχόντισσα, που έδινε τα πάντα και τίποτα δεν έπαιρνε», αναφέρει με λόγια σεβασμού ο άνθρωπος που αγάπησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη όσο κανένας άλλος. Ο μονάκριβος γιος της Αλίκης, η ψυχή της, όπως τον ονομάζουν οι φίλοι της, μέσα στη βιογραφία του με τίτλο «Έχω ένα μυστικό» αναφέρει τον Γιώργο Ηλιάδη, νυν σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, ως δεύτερο πατέρα του. «Περνάω σε ένα άλλο κεφάλαιο στη ζωή της μητέρας μου, στη σχέση της με τον Γιώργο Ηλιάδη. Πριν αναφερθώ σ' αυτό το θέμα εκτενώς, οφείλω πρωτίστως να ομολογήσω ότι ο Γιώργος μου φέρθηκε όλα αυτά τα χρόνια σαν κάτι παραπάνω από πατέρας. Με αγαπούσε, μαζί πηγαίναμε για να ψωνίσουμε, εκείνος με προστάτευε πάντα. Με δύο λόγια ήταν ο άνθρωπος που αναπλήρωνε το χαμένο πατέρα μου», λέει με συγκίνηση μέσα στο βιβλίο του ο Γιαννάκης της Αλίκης και του Δημήτρη, δείχνοντας πόσο μεγάλη αγάπη είχε εκείνος για τον Κύπριο επιχειρηματία και δεύτερο σύζυγο της Αλίκης. Ο Γιώργος Ηλιάδης, για όλα όσα γράφει μέσα στο βιβλίο του ο Γιάννης, τον ευχαριστεί. Όχι γιατί γράφει για εκείνον και την αγάπη που του έδειχνε, αλλά για την αγάπη που ο Γιάννης προσέφερε στην Αλίκη. «Έχω 26 ολόκληρα χρόνια να σε δω. Κι όμως, πάντα έχω την εικόνα εκείνου του αθώου παιδιού που η Αλίκη είχε φυλαχτό της. Ένα παιδί που η Αλίκη δεν είχε μάτια για κανέναν άλλον άντρα στη ζωή της. Και όντως, παιδί μου Γιάννη, εσύ ήσουν τα πάντα για εκείνη. Για όλα όσα προσέφερες σε εκείνη, σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», αναφέρει ο ίδιος. «Τον Ηλιάδη τον αγάπησε όσο κανέναν άλλον. Απόδειξη ο γάμος τους. Η μητέρα μου δεν δινόταν εύκολα σε άντρα. Πόσο μάλλον να τον παντρευτεί. Με εκείνον έκανε τη μεγάλη υπέρβαση. Τον παντρεύτηκε κρυφά. Και το μυστικό αυτό θα το έπαιρνε στον τάφο αν δεν το είχε η ίδια αποκαλύψει στη συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου το 1993», αναφέρει ο Γιάννης στη βιογραφία για τη μητέρα του.

Τα πέντε χρόνια του δεσμού της Αλίκης με τον Γιώργο Ηλιάδη στα μάτια του Γιάννη φάνταζαν αιώνες. Και αυτό γιατί ο Γιάννης λόγω της κακής σχέσης που είχε με τον πατέρα του Δημήτρη, έβρισκε ένα αποκούμπι για να γιάνει τις οικογενειακές του πληγές. Πληγές που σίγουρα δεν μπορούν να επουλωθούν, αφού συνέχισαν να υπάρχουν ακόμα και μετά το θάνατο της εθνικής μας σταρ. Όπως ο ίδιος ο Γιάννης λέει και σε φιλικά του πρόσωπα για το δεύτερο «πατέρα» του: «Παρόλο που ήταν ο άνθρωπός της ο σύζυγός της, στην κηδεία κάθισε μακριά. Σε μια γωνιά, να αγναντεύει την άψυχη αγαπημένη του. Γιατί όφειλε σεβασμό προς εκείνη».

Και η αγάπη της Αλίκης προς τον Ηλιάδη φαίνεται πως ακόμα και σήμερα συνεχίζεται μέσα από το σεβασμό του Γιάννη προς τον άνθρωπο που έκανε ευτυχισμένη τη μητέρα του μέχρι το τέλος της ζωής της!

Μόλις πληροφορήθηκε από το ΛΟΙΠΟΝ για τα αισθήματα του κ. Ηλιάδη και όσα λέει για εκείνον, ο Γιάννης Παπαμιχαήλ θέλησε να απαντήσει: «Γιώργο μου, σ' ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για μένα όλα αυτά τα χρόνια. Είναι απλά ένα μικρό δείγμα της μεγάλης αγάπης που τρέφω προς το πρόσωπό σου από εκείνα τα χρόνια της αθωότητας». Α. Ζ.