Υγιής η Κριστίνα Άπλγκεϊτ με διπλή μαστεκτομή

21.08.2008
Μια γενναία και δραστική απόφαση έσωσε οριστικά την Κριστίνα Άπλγκεϊτ απ' τον καρκίνο του μαστού.

Μια γενναία και δραστική απόφαση έσωσε οριστικά την Κριστίνα Άπλγκεϊτ απ' τον καρκίνο του μαστού. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση που αποκάλυψε όγκο στο ένα στήθος, ο καρκίνος δεν είχε επεκταθεί σε άλλο σημείο του σώματος κι έτσι η 36χρονη ηθοποιός μπορεί να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

"Η αυτοεξέταση και η μαστογραφίες με έσωσαν", δήλωσε στην εκπομπή του ABC 'Καλημέρα Αμερική' συνεχίζοντας: "Στην αρχή τρελάθηκα. Έτρεμα σύγκορμη, αλλά ταυτόχρονα αποφάσισα να αναλάβω δράση. Εξέτασα όλες τις πιθανότητες και κατέληξα ότι η διπλή μαστεκτομή ήταν η μόνη σίγουρη λύση για μένα. Πόσο μάλλον όταν ήξερα πως έχω το γονίδιο του καρκίνου του στήθους BRCA1.

Έχω δει τη μητέρα μου να παλεύει με τον καρκίνο του στήθους. Είναι ένας κρυφός ήρωας. Πρώτα έκανε τη μία μαστεκτομή, μετά την άλλη, ακολούθησαν χημειοθεραπείες δύο χρόνων, οκτώ επεμβάσεις και μια υστερεκτομή. Επέζησε. Είναι σήμερα 67 ετών. Αυτό μου είχε δώσει από νωρίς την πεποίθηση ότι αν μου συμβεί κάτι τέτοιο, θα το παλέψω με κάθε τρόπο. Απ' τα 30 μου έκανα τακτικές μαστογραφίες.

Αμέσως μετά το πρώτο σοκ της διάγνωσης που έγινε με μαγνητική τομογραφία, έκλεισα ραντεβού με τους γιατρούς για να δω πώς θα το αντιμετωπίσω και με έναν διατροφολόγο για να με καθοδηγήσει σε μια μακροβιοτική δίαιτα. Δεν είχα πολλά περιθώρια. Δεν είχα καμιά διάθεση να κάνω απλή αφαίρεση του όγκου και μετά να τρέχω κάθε τέσσερις μήνες για προληπτικές εξετάσεις. Ήθελα να απαλλαγώ απ' τον καρκίνο οριστικά. Έτσι αποφάσισα τη διπλή μαστεκτομή, ουσιαστικά για προληπτικούς λόγους".

Η εγχείρηση έγινε στις αρχές Αυγούστου, χωρίς να χρειαστούν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες και σε οκτώ μήνες η Απλγκέιτ θα κάνει χειρουργική αποκατάσταση του στήθους της. "Θα έχω τέλεια στηθάκια μέχρι τα 90 μου κι όλες οι γιαγιάδες θα με ζηλεύουν στο τραπέζι του μπριτζ", σχολίασε με χιούμορ.

Όμως υπήρξαν και δύσκολες στιγμές: "Καμιά φορά κλαίω. Καμιά φορά ουρλιάζω, γίνομαι έξαλλη και επιτρέπω στον εαυτό μου να βυθιστεί στην αυτολύπηση. Είναι κι αυτό κομμάτι της θεραπείας, πιστεύω".

Η βραβευμένη με Emmy, Κριστίνα Άπλγκεϊτ γνωστή στη χώρα μας από το σίριαλ "Παντρεμένοι με παιδιά", πρωταγωνιστεί στο σίριαλ "Samantha Who?" που παίζεται στις ΗΠΑ κι έχει διακριθεί επανειλημμένα σε πολλούς κινηματογραφικούς ρόλους.

Δεδομένης προσωπικής και οικογενειακής της ιστορίας, η δυναμική Κριστίνα αποφάσισε ν' αναλάβει δράση οργανώνοντας εκστρατεία με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τις γυναίκες που αδυνατούν ν' αντιμετωπίσουν το κόστος της μαγνητικής τομογραφίας, η οποία συχνά δεν καλύπτεται απ' τις ασφάλειες.