Βόλτα στα Εξάρχεια

21.08.2008
Πόσο καλά ξέρετε την περιοχή σας; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Η Έλλη Καρρά κάνει μια βόλτα στο κλεινόν άστυ και σας αποκαλύπτει γωνιές που από συνήθεια ίσως δεν έχετε προσέξει όσο θα έπρεπε.
Πόσο καλά ξέρετε την περιοχή σας; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Η Έλλη Καρρά κάνει μια βόλτα στο κλεινόν άστυ και σας αποκαλύπτει γωνιές που από συνήθεια ίσως δεν έχετε προσέξει όσο θα έπρεπε.

Προϊόντα αγάπης
Η γειτονιά αυτή είναι όλο εκπλήξεις. Βρέθηκα, λοιπόν, μπροστά σε ένα συνεταιρισμό για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο πραγματικά με συγκινεί η ανάπτυξη αυτού του είδους των καταστημάτων στη Σπ. Τρικούπη 21. Ο «Σπόρος» είναι ένας ακόμα χώρος όπου γίνεται διακίνηση προϊόντων που δεν παράγονται σε συνθήκες εκμετάλλευσης ή... βιασμού της φύσης, αλλά χαρακτηρίζονται από το σεβασμό στο γεωγραφικό χώρο, στην ιστορία και στον κόπο των ανθρώπων που τα παράγουν. Αν θέλετε κι εσείς να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, μπορείτε να διαλέξετε προϊόντα από τη μεγάλη γκάμα που διαθέτει το κατάστημα «Ο σπόρος» από καφέ, ζάχαρη, τσάι σε διάφορες ποικιλίες και ζυμαρικά μέχρι απορρυπαντικά και καθαριστικά χώρου. Θέλω όμως να σας μιλήσω και για το «χαριστικό» παζάρι που διοργανώνει ο «Σπόρος», στο οποίο μπορείτε να δώσετε αντικείμενα που, ενώ για εσάς δεν είναι πλέον χρήσιμα, κάποιος άλλος μπορεί να τα χρειάζεται. Ξαναδίνουμε, λοιπόν, αξία στα πράγματα και προσφέρουμε οτιδήποτε μεταχειρισμένο και μη, χωρίς να είναι απαραίτητο να αγοράσουμε κάτι άλλο. Βέβαια, αν αποφασίσετε να πάρετε κάτι από το παζάρι, υπάρχει ένας όρος: Να το χρησιμοποιήσετε, αφού η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι άμυνα ή μειονέκτημα, αλλά πρόταση ζωής και στόχος!

Τι κρύβει το καπέλο;
Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται! Το συνειδητοποίησα μπαίνοντας στο κατάστημα «Ζογκλέρ» (Τζαβέλα 3) και βλέποντας μόνο παιχνίδια επιδεξιότητας, που, ενώ πάνω απ όλα διασκεδάζουν, παράλληλα ασκούν την ικανότητα συγκέντρωσης και αποκαλύπτουν τη μαγεία του ρυθμού. Εξάλλου, ποιος δεν θυμάται τους ζογκλέρ στα χρόνια της αθωότητάς του να κάνουν τα διάφορα τρικ που στα παιδικά μάτια φάνταζαν μαγικά; Εδώ, λοιπόν, όχι μόνο ο επαγγελματίας θα βρει ό,τι είναι απαραίτητο για τη δουλειά του, αλλά κι εσείς, αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας σε κάποια συγκέντρωση, περάστε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα!

Εναλλακτική διαδρομή
Στην Ιπποκράτους 77, στο «Ρaradise Waterfalls», συνειδητοποίησα πόσο δημιουργικοί μπορούν να γίνουν ο χρόνος και ο χώρος! Τα πάντα εδώ προσφέρουν το διαφορετικό, αυτό που ξεκουράζει το μάτι, εξασκεί το μυαλό και συνάμα σε φέρνει πιο κοντά στη φύση. Ξύλινες χειροποίητες κατασκευές, γρίφοι, παζλ συνδυασμών, σπαζοκεφαλιές και μοναδικά επιτραπέζια παιχνίδια, από τη μία, θα γεμίσουν ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο σας, ενώ, από την άλλη, τα θιβετιανά singing bowls, τα μεταλλόφωνα από μπαμπού και καρύδα, τα αντικείμενα φενγκ σούι και τα κεριά θα δώσουν άλλη ενέργεια στο χώρο σας. Στο «Ρaradise Waterfalls», όμως, θα βρείτε και κοσμήματα από το Λάος και το Θιβέτ, διακοσμητικά αντικείμενα, αλλά και ξύλινα όργανα μασάζ και εργαλεία ρεφλεξολογίας.

Αλλάξτε... λάστιχο
Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι ένα αξεσουάρ στην γκαρνταρόμπα μου μπορεί να έχει σχέση με ένα... παλιό λάστιχο αυτοκινήτου! Κι όμως, στο «Rubberize» (Ιπποκράτους 72) το διαπίστωσα. Τα προϊόντα «Rubberize», όπως με πληροφόρησε η Ολυμπία Χριστοφορίδου, είναι μια σειρά γυναικείων και αντρικών αξεσουάρ, φτιαγμένων από σαμπρέλες αυτοκινήτων, φορτηγών και ποδηλάτων. Το λάστιχο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και σε συνδυασμό με διάφορα υλικά ανάλογα με την εποχή δημιουργεί ένα εναλλακτικό στυλ, πρωτότυπο και άκρως εντυπωσιακό. Τα πάντα εδώ μέσα είναι χειροποίητα και μοναδικά, έχουν ως κεντρικό άξονα την ανακύκλωση όχι μόνο της σαμπρέλας, αλλά και άλλων υλικών και απευθύνονται σε ανθρώπους που τους εκφράζει το μοντέρνο, πειραματίζονται με νέες ιδέες και εκτιμούν το χειροποίητο.