Χρ. Σιμαρδάνης: "Βλέπουμε σίριαλ που φαίνονται όλα ίδια"

11.08.2008
Τα βόρεια προάστια αποκτούν από τη νέα σεζόν έναν καινούργιο «Λατρεμένο γείτονα». Ο Χρήστος Σιμαρδάνης έρχεται να εγκατασταθεί στο δεύτερο κύκλο της επιτυχημένης σειράς του Mega, διατηρώντας με το κανάλι της Μεσογείων μια επαγγελματική σχέση ετών, καθώς η... λατρεμένη του φωνή «συνοδεύει» την εκφώνηση όλων των προγραμμάτων. Αλλά δεν είναι αυτή η τηλεοπτική σειρά η μόνη δραστηριότητά του για φέτος...

Από την ΤΖΕΝΗ ΜΕΛΑ

Τα βόρεια προάστια αποκτούν από τη νέα σεζόν έναν καινούργιο «Λατρεμένο γείτονα». Ο Χρήστος Σιμαρδάνης έρχεται να εγκατασταθεί στο δεύτερο κύκλο της επιτυχημένης σειράς του Mega, διατηρώντας με το κανάλι της Μεσογείων μια επαγγελματική σχέση ετών, καθώς η... λατρεμένη του φωνή «συνοδεύει» την εκφώνηση όλων των προγραμμάτων. Αλλά δεν είναι αυτή η τηλεοπτική σειρά η μόνη δραστηριότητά του για φέτος...

Κρατάει χρόνια αυτή η συνεργασία σας με το Μega...

«Από το 1993 είμαι εκφωνητής του καναλιού. Έχω παίξει και σε σειρές που δεν ήταν στο Mega, αλλά έχει τύχει, και με μεγάλη μου χαρά, οι περισσότερες δουλειές μου να είναι εκεί».

Ο νέος «Λατρεμένος γείτονας» που υποδύεστε;

«Είναι ο Ηλίας, σεξολόγος, που αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα από τη Σουηδία, αφού του έχουν προσφέρει μια θέση καθηγητή στο πανεπιστήμιο. Καλοπροαίρετος, οικολόγος εκ πεποιθήσεως και γλυκός άνθρωπος».

Πάντως, αυτό που σας «πάει» είναι, συνήθως, οι ρόλοι που έχουν να κάνουν με bon viveur...

«Ναι, να πάρει η ευχή».

Δεν θα μπορούσε κανείς να σας φανταστεί σε ρόλο φτωχού, πονεμένου... Είστε, κατά κάποιον τρόπο, ένας Κωνσταντάρας της εποχής...

«Αχ, τι ωραίο κομπλιμέντο είναι αυτό που μου κάνετε... Η πλάκα είναι ότι έχω ζήσει στη ζωή μου πολύ με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να αντιπροσωπεύεται όμως και η τσέπη μου. Να είμαι δηλαδή bon viveur χωρίς να έχω τα μέσα, δίνοντας την αίσθηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ υπήρχε, και μάλιστα πάρα πολύ μεγάλο».

Είναι ένας τρόπος «άμυνας» αυτός;

«Θα έλεγα ότι είναι επειδή έχω μια αισιοδοξία για τη ζωή. Μέχρι τώρα έχω δει πως στις χειρότερες φάσεις της ζωής μου ανεργίας κ.λπ. πάντα κάτι καλό γινόταν και σωζόμουν. Έχω ζήσει όμορφα και ζω όμορφα».

Το ψάχνετε ίσως...

«Πιο πολύ από τύχη νομίζω. Και να σας πω ότι, εκτός από τους ρόλους bon viveur, αυτό επίσης που έχει αποδειχθεί είναι ότι με σκέφτονται και με επιλέγουν για τους ρόλους των φλεγματικών και υπεροπτικών χαρακτήρων».

Σας ενοχλεί που σας επιλέγουν για συγκεκριμένους ρόλους;

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, καθόλου δεν με ενοχλεί. Μπορεί να φανεί πολύ ταπεινό και χωρίς όνειρο και όραμα, αλλά ό,τι έχω κάνει στην τηλεόραση ήταν πολύ ωραίο. Ο μπάτλερ, ας πούμε, στην Νταντά μου άρεσε πάρα πολύ. Πέρυσι επέλεξα με μεγάλη χαρά να παίξω στον Γιούγκερμαν και, παρά την άτυχη πορεία του, είμαι πολύ περήφανος που συμμετείχα σε μια παραγωγή που είχε άλλη εικόνα. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να βλέπουμε σίριαλ στην τηλεόραση που φαίνονται όλα ίδια. Αν δεν παίζει κανείς σε σκηνή με πρωταγωνιστές, ώστε να δοθεί η ταυτότητα της σειράς, για αρκετή ώρα δεν ξέρεις τι βλέπεις. Μοιάζουν τα σκηνικά, οι χώροι, οι διάλογοι, οι ατάκες, τα χρώματα, η αισθητική. Στον Γιούγκερμαν υπήρχε κάτι παλιό. Δεν έχω λοιπόν αγωνία να παίξω αυτό ή εκείνο. Η μόνη αγωνία που έχω είναι να περνάω καλά, να κάνω ωραία ζωή και να κάνω μια δουλειά που να μου είναι πολύ ευχάριστη. Την αγωνία να υπάρξω, να φανώ, να σπρώξω δεν την έχω».

Αυτές τις μέρες κάνετε γυρίσματα και για το κινηματογραφικό ριμέικ «Ο Ηλίας του 16ου».

«Είναι η πρώτη φορά που δουλεύω με τον Πέτρο Φιλιππίδη, που κάνει το ρόλο του Χατζηχρήστου στην ταινία, και δεν πιστεύω πως θα μπορούσε να υπάρξει πιο έξυπνη, πιο πονηρή επιλογή από τον ίδιο στον κεντρικό ρόλο. Για όσους μιλάνε μάλιστα για συγκρίσεις με τους παλιούς ηθοποιούς που ήταν ογκόλιθοι, ο Φιλιππίδης είναι η καλύτερη απάντηση. Νομίζω ότι είναι παιδί του Λογοθετίδη, παιδί του Αυλωνίτη, σαν να έχει γίνει κάτι μεταφυσικό... να έχουν κάνει έρωτα όλοι αυτοί οι μεγάλοι μεταξύ τους και να έχει γεννηθεί ο Πέτρος!».

Θα κάνετε και θέατρο φέτος;

«Θα κάνω. Τώρα που σας μιλάω συνειδητοποιώ κι εγώ πόσο καλά πράγματα θα κάνω. Ξέρετε, πολλές φορές έρχονται πολύ ωραία και τυχερά πράγματα και για αρκετό διάστημα δεν το καταλαβαίνεις, ότι είσαι δηλαδή μέσα σε μια μεγάλη τύχη. Το συνειδητοποιείς μετά. Τώρα, καθώς μιλάμε, κατάλαβα ότι και οι Λατρεμένοι μου γείτονες είναι μεγάλη τύχη, ο Ηλίας του 16ου επίσης, αλλά και η θεατρική παράσταση στην οποία θα συμμετέχω. Πρόκειται για ένα έργο που παίζεται τώρα στο Λονδίνο, θα ανέβει στο θέατρο Ιλίσια-Ντενίση, με τη Μιμή Ντενίση να πρωταγωνιστεί και να έχει κάνει μια εξαιρετική διασκευή, που πιστεύω ότι θα ζήλευαν και οι Άγγλοι. Το έργο αυτό του Νόελ Κάουαρντ, γραμμένο το 1938, έχει γίνει ταινία σε σενάριο του ίδιου καθώς και δύο φορές ριμέικ. Ο αγγλικός θίασος λέγεται Knee High και αποτελείται από μια ομάδα μουσικών, ηθοποιών, τραγουδιστών, στιχουργών, εικαστικών, που όταν έχουν ένα project να ετοιμάσουν, ζουν σε ένα κοινόβιο στην Κορνουάλη. Πήραν λοιπόν αυτό το έργο του Νόελ Κάουαρντ, μία από τις μεγαλύτερές του επιτυχίες, και την «είδαν» με μια αναρχική απίστευτα τρυφερή ματιά».

Ο ρόλος σας στην παράσταση;

«Είμαι ο σύζυγος της Μιμής Ντενίση».

Φλεγματικός;

«Φλεγματικός. (Γέλια.) Όχι όμως υπεροπτικός, ο καημενούλης. Ένας βαρετός, φαλακρός αστός με μια θέση στο υπουργείο. Η γυναίκα του, νεότερη, ομορφότερη και πολύ εντάξει μαζί του. Έχουν δύο παιδιά, ζουν στην αγγλική επαρχία και για εκείνη η μοναδική απόδραση είναι η επίσκεψή της στην πόλη κάθε Πέμπτη, όπου πάει με το τρένο, κάνει λίγα ψώνια, διαλέγει βιβλία και βλέπει κάθε φορά την ίδια ταινία: την Άννα Καρένινα. Κι αυτό επειδή στη ζωή της δεν θα μπορούσε να κάνει ποτέ αυτά που έκανε η Άννα Καρένινα, που παράτησε τον άντρα και τα παιδιά της, αλλά δεν το άντεξε και αυτοκτόνησε στις γραμμές του τρένου. Μέχρι που γνωρίζει κάποιον στο σταθμό... Δεν είναι όμως τόσο το έργο όσο η ματιά της παράστασης, όπου γίνονται στη σκηνή απίστευτα πράγματα και τίποτα δεν οφείλεται στην τεχνολογία, αλλά στη φαντασία και την τρυφεράδα του σκηνοθέτη. Θα σκηνοθετήσει η Μιμή Ντενίση και στα κινηματογραφικά κομμάτια η Μέμη Σπυράτου. Στο θίασο είναι ο Στράτος Τζώρτζογλου, ο Μιχάλης Μητρούσης, η Αγγελική Λάμπρη κ.ά. Το Σεπτέμβριο αρχίζουν οι πρόβες για να ανέβει η παράσταση το Νοέμβριο».

Δεν σας κουράζει ο συνδυασμός γυρίσματα - θέατρο;

«Είναι μια δουλειά που ακόμα και όταν είσαι στις καλύτερές σου στιγμές, δεν νιώθεις αυτή τη σιγουριά και τη βεβαιότητα. Εγώ τουλάχιστον δεν τη νιώθω. Όποτε με φωνάζουν για μια δουλειά, εννοείται που τη σέβομαι και μου αρέσει, αισθάνομαι ότι μου έχουν κάνει τόσο μεγάλη τιμή, που σχεδόν ποτέ δεν μπορώ να πω όχι. Από την άλλη, δεν μπορείς να αρνηθείς, γιατί του χρόνου δεν ξέρεις αν θα σου ξανακάνουν προτάσεις».

Ήταν αυτό που θέλατε να κάνετε πάντα;

«Πάντα... Θυμάμαι ένα τηγάνι που έχω φάει στο κεφάλι από τη μαμά μου, όταν μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο τα ονόματα των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια. Τηλεφωνούσε λοιπόν η μητέρα μου στους γονείς των συμμαθητών να τους συγχαρεί που τα παιδιά τους είχαν περάσει στις εξετάσεις. Καθώς τηλεφώνησε σε μια μάνα, που δεν ήξερε ότι η μάνα μου δεν... γνώριζε, της είπε: Ευχαριστώ πολύ, συγχαρητήρια για τον Τάκη σας Τάκη με φώναζαν οι συγγενείς και κολλητοί μου, που παρόλο που δεν πέρασε στο Οικονομικό που είχα δώσει, είναι ο μόνος που δέχεται συγχαρητήρια γιατί πέρασε εκεί που ήθελε. Ήμουν ήδη στη Σχολή Κατσέλη και οι δικοί μου δεν το ήξεραν. Άρχισε τότε ένας έντονος διάλογος και το αποτέλεσμα ήταν ένα... τηγάνι στο κεφάλι! Προκλητικός βέβαια κι εγώ... Μετά παράτησα τη σχολή, γιατί δεν είχα χρήματα να την πληρώσω και συνέχισα αργότερα. Πήγα στο Λονδίνο για να σπουδάσω Οικονομικά, όπου βρέθηκα σε σχολή θεάτρου. Το έμαθαν κι αυτό εκ των υστέρων!».

Ακολούθησε και άλλη «τηγανιά»;

«Όχι, όχι, είχα μεγαλώσει και δεν δεχόμουν τηγάνια. Μάλλον κατάλαβαν και το αποδέχθηκαν».

Τι αλλάζει στους «Λατρεμένους γείτονες»
Την τηλεοπτική σύζυγο του Χρήστου Σιμαρδάνη, Ολίβια, φωτογράφο διασημοτήτων, θα υποδυθεί η Ράνια Σχίζα, που θα εμφανιστεί ως σνομπ και λίγο αντιδραστική. Η οικογένεια Γαληνού αποτελείται ακόμα από τις δύο κόρες, Ιφιγένεια και Λυδία. Κι ενώ η οικογένεια Μουστοξύδη (Κώστας Κόκλας, Άβα Γαλανοπούλου) επιστρέφει στα βόρεια προάστια, από τη σειρά έχουν ήδη αποχωρήσει ο Γιώργος Κωνσταντής και η Αριέττα Μουτούση με τα τηλεοπτικά τους παιδιά, «ακολουθώντας», όπως θέλουν οι πληροφορίες, το σεναριογράφο Πάνο Αμαραντίδη, με τον οποίο το κανάλι διέκοψε τη συνεργασία του. Τη διασκευή του σεναρίου έχουν αναλάβει φέτος η Έλενα Σολωμού και ο Κώστας Βαζάκας, ενώ αμφίβολο είναι αν θα παίξει ένας ακόμα από τους ηθοποιούς, ο Δημήτρης Βλάχος. Ο Χρήστος Σιμαρδάνης δεν φάνηκε να γνωρίζει το «παρασκήνιο» της ιστορίας, ο οποίος με χαρά δέχθηκε να υποδυθεί τον Ηλία Γαληνό.

«Το σημαντικό, όμως, είναι ότι πρόκειται για μια επιτυχημένη σειρά, με την οποία διασκέδασε ο κόσμος, ότι έκανε καλά νούμερα τηλεθέασης. Εμένα αυτό με αφορά», μας διευκρίνισε. «Νόμιζα, μάλιστα, πως έτσι είναι επιβεβλημένο από το ισπανικό concept, να αλλάξουν δηλαδή στο δεύτερο κύκλο οι γείτονες». Αν και δεν κατάφερε πέρυσι, λόγω θεατρικών παραστάσεων, να παρακολουθήσει παρά μόνο λίγα επεισόδια της σειράς, την απολαμβάνει τώρα στις επαναλήψεις και το αποτέλεσμα του φαίνεται... «Πολύ ελληνικό! Έχει πλάκα να δει κανείς μέσα από την κλειδαρότρυπα ποιοι φιλοξενούνται σε αυτές τις χλιδάτες μεζονέτες. Είναι σίγουρα πολύ ελληνικοί οι χαρακτήρες!».