Είμαι αυθεντική σε ό,τι κάνω

30.12.2010
Μία από τις κερδισμένες τηλεοπτικά και τη χρονιά που φεύγει. Στην εκπνοή του 2010 η Βίκυ Χατζηβασιλείου φέρνει στη μνήμη της γλυκές γιορτινές στιγμές από τα παιδικά της χρόνια και μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ για όλα: το «Πάμε πακέτο», την τηλεόραση, τις εκπομπές μαγειρικής και την οικονομική κρίση.

Από τον ΑΛΕΞΗ ΜΙΧΑ

Ποια είναι η πιο έντονη γιορτινή ανάμνηση από τα παιδικά σας χρόνια;

«Αναμνήσεις πνιγμένες στο χιόνι... Μεγάλωσα στο Κιλκίς, όπου το κλίμα παλαιότερα δεν είχε σχέση με το σημερινό. Πολλά χιόνια! Επίσης, πολύ γλυκές αναμνήσεις, στην κυριολεξία! Η μνήμη της όσφρησης είναι η πιο δυνατή. Η μητέρα μου ακόμη φτιάχνει γλυκά και βέβαια ακόμη τα τρώμε. Δυστυχώς! (Γέλια.) Πάντα τη βοηθούσαμε στην παρασκευή των κουραμπιέδων, στα μελομακάρονα και τα τρουφάκια. Αυτά τα τρία γλυκά φτιάχναμε και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι τα ίδια».

Τι απολογισμό κάνετε για τη χρονιά που φεύγει;

«Το 2010 μου αφήνει την αίσθηση ότι δούλεψα πολύ. Βέβαια, πιστεύω ότι αυτό εκτιμήθηκε αρκετά. Σε προσωπικό επίπεδο είμαι πολύ ευχαριστημένη: αναγνωρίσεις, διεθνή βραβεία, τιμήθηκα στην Κύπρο, βραβεύτηκα στις Γυναίκες της Χρονιάς. Ήταν βέβαια μια δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο, προάγγελος μιας δυσκολότερης που ξεκινάει».

Κάποιο λάθος, κάποιο αδύνατο σημείο εντοπίζετε; Κάτι που θα αλλάζατε; Στην εκπομπή;

«Όχι, στην εκπομπή είμαι πάντα ο εαυτός μου. Αυθεντική στις πράξεις και στα συναισθήματά μου».

Πριν από λίγες ημέρες μια δήλωσή σας για το «Νησί» προκάλεσε έντονα σχόλια. Τελικά, παρακολουθείτε τη σειρά;

«Δεν έχω δει κανένα επεισόδιο. Μόνο κάποια αποσπάσματα από την αναπαραγωγή που κάνουν οι άλλες εκπομπές. Μου δημιουργεί ένα βαρύ συναίσθημα... Αν τις μικρές στιγμές που έχεις ελεύθερες μπορείς να τις κάνεις πιο ευχάριστες, τότε κάν’ τες. Είμαι αυτής της άποψης. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, σέβομαι τη σειρά και τη θεωρώ μια εξαιρετική παραγωγή με εκπληκτικό καστ και ασύλληπτες ερμηνείες. Απλώς είναι δυσάρεστο το θέμα. Είναι μια σειρά που σε προβληματίζει και σου δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα».

Είστε ευχαριστημένη από τη φετινή πορεία του «Πάμε πακέτο»;

«Πάρα πολύ. Έπειτα από τόσες αλλαγές στην ημέρα και την ώρα να έχει τέτοια απήχηση η εκπομπή και να ξεπερνάει σε τηλεθέαση το "Master Chef" τις Πέμπτες είναι επιτυχία».

«Τρομοκρατηθήκατε» όταν αρχικά οι ιθύνοντες του Alpha σας ανακοίνωσαν ότι το «Πακέτο» θα παίζει απέναντι από το «Νησί»;

«Τα μόνα πράγματα που με τρομοκρατούν στη ζωή μου είναι τα θέματα υγείας. Τίποτε άλλο. Με θορύβησε ίσως, ναι... Σίγουρα δεν με χαροποίησε. Για την ακρίβεια, με προβλημάτισε. Αλλά δεν πτοήθηκα και απάντησα: "Κάντε ό,τι νομίζετε"».

Η οικονομική κρίση έχει εισβάλει για τα καλά στην τηλεόραση. Σας έγινε πρόταση για μείωση των αποδοχών σας;

«Δεν έχω υπογράψει πρόσφατα συμβόλαιο, αλλά πριν από ένα χρόνο. Τον περασμένο Μάρτιο έγινε η ανανέωση του συμβολαίου μου. Έγιναν μειώσεις συνολικά στο μπάτζετ της εκπομπής».

Θα συνεχιστεί η εκπομπή την επόμενη σεζόν;

«Ναι, φυσικά».

Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στην Ελλάδα που αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα;

«Αν δεν το πίστευα, δεν θα υπήρχε η εκπομπή. Θα έκανα κάτι άλλο. Μπορεί και να είχα επιστρέψει στη δικηγορία».

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ο χάρτης την επόμενη τηλεοπτική περίοδο;

«Τα πράγματα σίγουρα θα είναι πιο σφιχτά. Θα υπάρχουν χαμηλότερου κόστους παραγωγές, δεν θα υπάρχουν υψηλές αμοιβές, ούτε τα μεγάλα μισθολογικά πακέτα των προηγούμενων χρόνων. Γενικότερα, βλέπω να έρχεται μια απαξίωση της τηλεόρασης».

Εσείς τι παρακολουθείτε φέτος;

«Τους "Πρωταγωνιστές" του Σταύρου Θεοδωράκη ανελλιπώς. Λάκη Λαζόπουλο, χρόνια τώρα, και αναγκαστικά τα δελτία ειδήσεων, για να ενημερώνομαι».

Παλιότερα είχατε πει πως σας είχε γίνει πρόταση για πρωινή εκπομπή, αλλά δεν θέλατε να αφήσετε τη Θεσσαλονίκη, για να μετακομίσετε μόνιμα στην Αθήνα. Ισχύει αυτό και τώρα;

«Όσο υπάρχει το "Πακέτο", που το λατρεύω, δεν πρόκειται να κάνω κάτι διαφορετικό. Ούτε βέβαια να αφήσω τη Θεσσαλονίκη. Αν αλλάξουν τα δεδομένα στο μέλλον, ίσως να έμενα περισσότερες μέρες στην Αθήνα. Σίγουρα όμως δεν είναι κάτι που επιθυμώ. Πιστεύω ότι θα χαλούσε την ισορροπία στην οικογένειά μου».

Πάμε σε πιο ευχάριστα θέματα. Οι αναγνωστριές μας θέλουν να μας αποκαλύψετε πώς διατηρείστε τόσο όμορφη...

«Υπερβολές... Θα τα βρείτε όλα γραμμένα στο www.omorfamistika.gr . Επειδή οι ερωτήσεις ήταν πάρα πολλές, αποφάσισα να μοιραστώ τα μυστικά μου με τον κόσμο μέσα από το site. Πρέπει να λειτουργήσει σε πολλά επίπεδα κανείς για να έχει το "καλώς διάγειν"».

Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως η κατάθλιψη συνδέεται και με τη φυσική κατάσταση. Θα σας ρωτήσω ευθέως: Εσείς περάσατε ποτέ κατάθλιψη;

«Ποτέ. Ίσως γιατί μεγάλωσα με μια πάρα πολύ χαρούμενη μητέρα. Δεν έχω τέτοια βιώματα σαν παιδί από το περιβάλλον μου. Ξέρετε, αυτή η βιωματική συμπεριφορά λειτουργεί σαν πρότυπο προς αναπαραγωγή στη μελλοντική ζωή. Δεν είδα ποτέ τη μητέρα του θλιμμένη ή δυστυχισμένη. Προβληματισμένη για κάποια θέματα που δημιουργούνταν σπίτι ναι, αλλά ποτέ σε φάση κατάθλιψης. Αυτό το αναπαράγω. Είναι και λίγο γονιδιακό το θέμα. Εγώ γενικά είμαι οπτιμιστής ως άνθρωπος. Το έχω περάσει και στα παιδιά μου αυτό: να πιστεύουμε και να περιμένουμε να έρθει το καλύτερο και να διεκδικούμε στη ζωή μας. Και δεν αναφέρομαι στα υλικά αγαθά».

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

«Η υγεία των δικών μου».

Τα παιδιά σας είναι πλέον στην εφηβεία, οπότε αντιλαμβάνονται τα πάντα. Τι σας ρωτούν για την οικονομική κρίση;

«Δεν χρειάζεται να ρωτήσουν, έχουν προσωπική αντίληψη των πραγμάτων. Είναι παιδιά που διαβάζουν εφημερίδες, παρακολουθούν οικονομικά δελτία. Ίσως το γεγονός ότι η δουλειά του πατέρα τους είναι στις επιχειρήσεις να τους κάνει περισσότερο ανήσυχους και ευαίσθητους σ’ αυτό το θέμα. Είναι προβληματισμένοι. Κι εμείς δεν κρύβουμε από τα παιδιά την αλήθεια. Στο σπίτι μιλάμε ανοιχτά γι’ αυτό που συμβαίνει στη χώρα και την οικονομία».

Σας επηρέασε η κρίση σαν οικογένεια;

«Τι λέτε τώρα; Εννοείται. Ειδικά τη δουλειά του άντρα μου. Ο κλάδος της υφαντουργίας αντιμετώπιζε, ούτως ή άλλως, πρόβλημα και τώρα με την κρίση αυτό το πρόβλημα εντείνεται.

Πού θα σας βρει η φετινή Πρωτοχρονιά;

«Στο σπίτι μας στη Θεσσαλονίκη, με τα παιδάκια μας, απλά και ήσυχα».

Φέτος πέφτουν τα νούμερα των μεσημεριανών εκπομπών. Βαρέθηκε ο Έλληνας το κουτσομπολιό;

«Δεν το ξέρω αυτό, γιατί δεν έχω μελετήσει τα νούμερα. Αν πάρω ως δεδομένο αυτό που μου λέτε, τα πράγματα είναι απλά. Ο μέσος Έλληνας αυτή τη στιγμή δεν έχει να πληρώσει το φροντιστήριο του παιδιού του, τη δόση του αυτοκινήτου του, δεν ξέρει τι θα κάνει με το ενοίκιο του επόμενου μήνα. Κάποιοι δεν ξέρουν αν θα έχουν να πάρουν το γάλα των παιδιών τους την επόμενη μέρα. Δεν είναι λογικό ο κόσμος να μην απασχολείται με τα μεσημεριανά όταν του συμβαίνουν όλα αυτά; Δεν είναι τόσο ο λόγος ότι βαρέθηκε όσο το ότι μετατοπίστηκε το ενδιαφέρον του σε πιο σοβαρά θέματα, θέματα επιβίωσης. Πού πάει αυτή η χώρα; Τι μέλλον έχει; Αυτά είναι τα σημαντικά ερωτήματα για μένα».

Θα ήθελα να κλείσουμε με μια ευχή...

«Εύχομαι η Ελλάδα να βγει γρήγορα από τα δεινά που την έχουν βρει. Όσο αργούμε να βγούμε, τόσο πιο βαθιά ριζώνει το πρόβλημα και τόσο πιο δύσκολα θα αντιμετωπιστεί. Όσο πιο γρήγορα βγούμε από την κρίση, τόσο περισσότερες ελπίδες έχουν τα παιδιά μας να ζήσουν ως ευτυχείς ενήλικες. Για την οικογένειά μου, τώρα, θέλω να είμαστε γεροί. Όσο είμαστε γεροί, μπορούμε να ελπίζουμε, να προσπαθούμε να διεκδικούμε, γενικά μπορούμε!».

10 κανόνες για να μην πάρετε κιλά τις γιορτές

1. Απολαύστε και το φαγητό και το ποτό, πάντα όμως με μέτρο. Ένα με δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα δεν θα επηρεάσουν αρνητικά το μεταβολισμό σας.

2. Μην τρώτε αφηρημένα. Κοιτάτε πάντα την μπουκιά σας πριν τη φάτε.

3. Ισορροπήστε το πιάτο σας. Πολλά λαχανικά μαζί με μια κανονική μερίδα κρέατος.

4. Μη λιμοκτονείτε πριν από το μεγάλο φαγοπότι! Καταναλώστε ένα μικρό σνακ (τυρί με κράκερ ή ένα φρούτο με 1 ποτήρι γάλα).

5. Μην τρώτε ό,τι βρείτε. Φροντίστε να είστε επιλεκτικοί. Προτιμήστε εορταστικά πιάτα, για παράδειγμα αυτά που φτιάχνει η μητέρα σας και αξίζουν τις θερμίδες τους.

6. Μη φοβάστε και μην αποφεύγετε τα βραδινά γιορτινά και πλούσια τραπέζια. Απλώς φροντίστε να έχετε φάει ένα κανονικό πρωινό και ένα ελαφρύ μεσημεριανό.

7. Αν υπάρχουν γλυκά στο σπίτι και δεν μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε, τοποθετήστε τα σε κάποιο σημείο που να μη φαίνονται.

8. Κινηθείτε! Δεν σημαίνει ότι θα «κάψετε» όλες τις θερμίδες που καταναλώσατε, αλλά θα σας βοηθήσει να μην πάρετε κιλά.

9. Την επόμενη μέρα επιλέξτε φρέσκες τροφές, που είναι φτωχές σε νάτριο.

10. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε είναι να σκεφτόσαστε ότι από τις 2 Ιανουαρίου θα αρχίσετε δίαιτα και θα κάψετε ό,τι φάγατε.