Η βολική "πράσινη" γκαρνταρόμπα

27.10.2008
Φροντίσε σωστά και οικολογικά τα ρούχα σου για να κρατήσουν περισσότερο, αλλά και για να είναι πιο πρακτικά στην καθημερινή χρήση.

Φροντίσε σωστά και οικολογικά τα ρούχα σου για να κρατήσουν περισσότερο, αλλά και για να είναι πιο πρακτικά στην καθημερινή χρήση.

  • Γνώθι σαυτόν. Ξέρεις τις συνήθειες και τις προτιμήσεις σου, αλλά και τις ενδυματολογικές απαιτήσεις της καθημερινής σου ζωής. Η ντουλάπα σου, λοιπόν, πρέπει να περιέχει ρούχα που ανταποκρίνονται σε αυτές τις προϋποθέσεις.
  • Το καθαριστήριο είναι ακριβή και χρονοβόρα υπόθεση, φρόντισεε λοιπόν να περιορίσεις στο ελάχιστο τα ρούχα που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα. Αν όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, απεχθάνεσαι το σίδερο, αποφύγε τα κομμάτια με πολλά βολάν ή τα πουκάμισα που χρειάζονται κολλάρισμα.
  • Αν είσαι λίγο άγαρμπη στις κινήσεις και συμβαίνει συχνά να λερώνεσαι με καφέ και σάλτσες, αποφύγε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα. Αλλωστε το μαύρο είναι πάντα στη μόδα, και μπορεί να σε σώσει από πολλές στιγμές αμηχανίας.
  • Προσέξτε να μη διπλώνεις τα ρούχα που χρειάζονται κρεμάστρα και το αντίστροφο. Τα πουλόβερ ξεχειλώνουν στις κρεμάστρες, ενώ τα πουκάμισα θα τσαλακωθούν εάν τα φυλάξεις διπλωμένα.
  • Ντύσου ανάλογα με την περίσταση. Όταν καθαρίζεις το σπίτι ή φροντίζεις τον κήπο φόρα πιο παλιά ρούχα που δεν σε πειράζει αν λερωθούν. Η ποδιά της κουζίνας, είναι λίγο παλιομοδίτικη, αλλά έχει χαρακτήρα! Φόρα πάντα μια όταν μαγειρεύεις για να σε προστατεύει από λάδια και σάλτσες.
  • Προγραμμάτισε το πλύσιμο. Γενικά έχουμε την τάση να πλένουμε πιο συχνά τα ρούχα μας απ' ότι είναι απαραίτητο, σπαταλώντας ενέργεια και απορρυπαντικό. Όμως, τα υφάσματα χαλάνε πιο γρήγορα όταν τα πλένεις πολύ συχνά.
  • Οταν βγάζεις ένα ρούχο που θα ξαναφορέσεις, άφησέ το στην πλάτη μιας καρέκλας ή κρέμασε το σε έναν καλόγερο ή μια κρεμάστρα, για να μην τσαλακωθεί.
  • Χρησιμοποίησε τους ειδικούς κυλίνδρους με κόλλα, ή τις ειδικές βούρτσες που πουλάνε στα καθαριστήρια για να αφαιρέσεις τρίχες και χνούδι από τα σκούρα ρούχα.
  • Όταν αγοράζεις ένα πουκάμισο ή μια ζακέτα με κουμπιά, θα βρεις πάντα και ένα ανταλλακτικό κουμπί καθώς και κλωστή στο ίδιο χρώμα, στερεωμένα στο εσωτερικό. Φυλάξε τα όλα σε ένα βάζο για την περίπτωση που τα χρειαστείς αργότερα.
  • Τα ρούχα καθαρίζουν και σε κρύο νερό. Ακολούθησε αυτό τον απλό κανόνα για να εξοικονομήσεις ενέργεια και να περιρίσεις τις φθορές. Οι 40 βαθμοί είναι η ιδανική θερμοκρασία για την εξαφάνιση των περισσότερων λεκέδων, ενώ κάποιοι χρειάζονται ακόμη χαμηλότερη. Άλλωστε, σήμερα τα περισσότερα απορρυπαντικά είναι εξίσου αποτελεσματικά ακόμη και στους 30 βαθμούς.
  • Εφάρμοσε τον κανόνα των χρωμάτων. Όταν βάζεις πλυντήριο, ξεχώρισε πάντα τα ρούχα σε κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα για να μην ξεβάψουν τα σκούρα στα λευκά.
  • Όταν πλένεις μπουφάν ή παντελόνια φρόντισε το φερμουάρ να είναι πάντα κλειστό, γιατί τα δοντάκια μπορούν να πιαστούν σε άλλα ρούχα και να τα γδάρουν. Κούμπωσε τα σουτιέν για να μην μπερδευτούν τα γαντζάκια με τα υπόλοιπα ρούχα.
  • Φρόντισε τα παπούτσια σου με καλαπόδια και συχνό γυάλισμα ή, αν δεν προλαβαίνεις, με ένα καλό βούρτσισμα κάθε φορά που τα φοράς. Απόφυγε να φοράς τις καλές σου γόβες στην οδήγηση. Φόρα ένα ζευγάρι ίσια και πάρε μαζί τις γόβες σε μια σακούλα για να τις φορέσεις όταν φτάσεις. Είναι πιο ασφαλές και παράλληλα προστατεύει τα καλά σου παπούτσια από τη φθορά.

Νέλλη Παρασκευοπούλου