Headband: Τι σημαίνει η επιστροφή ενός αξεσουάρ που έχει συνδεθεί τόσο με τον πλούτο και την κλάση

Η Brigitte Bardot στην ταινία Le Mépris του 1963
Η Brigitte Bardot στην ταινία Le Mépris του 1963 (photo: youtube)
Πολλοι ειδικοί στον χώρο της μόδας μιλάνε για την επιστροφή της μαύρης ελαστικής κορδέλας μαλλιών κάτι που φάνηκε στα social media αλλά και σε πρόσφατες επιδείξεις όπου το κλασάτο αξεσουάρ είχε σημαίνοντα ρόλο.

Οι Bella Hadid, Kaia Gerber, Alexa Demie, Laura Harrier αλλά και πολλές influencer φωτογραφήθηκαν με μαύρη κορδέλα στα μαλλιά τους κάτω από τον ήλιο. Στη συνέχεια, την είδαμε στην συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023 του οίκου Schiaparelli, η οποία χαρακτηρίστηκε από μια αισθητική υπερβολικού πλούτου, με βασικό στοιχείο τις μινιμαλιστικές ασπρόμαυρες φόρμες. Κάθε μοντέλο φορούσε μια ελαστική μαύρη κορδέλα στα μαλλιά του.

{https://www.instagram.com/p/CpaLDEdt1ng/}

Η μαύρη ελαστική κορδέλα είναι ένα αξεσουάρ μαλλιών που πέρα από τη διαχρονική του ιστορία έχει χαρακτηριστεί και ως σύμβολο πλούτου.

Μπορούμε να εντοπίσουμε την προέλευση της ελαστικής κορδέλας πίσω στη δεκαετία του 1950. «Οι ελαστικές κορδέλες άρχισαν να φοριούνται για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τότε δηλαδή που εφευρέθηκαν τα ελαστικά υφάσματα», λέει η Rachael Gibson, η οποία καταγράφει την ιστορία των χτενισμάτων στον πολύ ενδιαφέροντα λογαριασμό της στο Instagram, The Hair Historian.

5 αποτελεσματικοί τρόποι να κάνεις πιο άνετα τα άβολα καινούργια παπούτσια σου

Πηγαίνοντας στη δεκαετία του 1960, η Brigitte Bardot συχνά τοποθετούσε στα ακατάστατα μαλλιά της, μια φαρδιά, μαύρη ελαστική κορδέλα. Φορώντας κοντά ριγέ τοπ, στενά μαύρα παντελόνια και ασορτί ζακέτες, ήταν η επιτομή της εξιδανικευμένης γυναίκας στον κόσμο της τέχνης. Κάτι που καταγράφηκε και σε πολλές ταινίες της εποχής.

{https://www.youtube.com/watch?v=rF0Ju0ONwGU}

Έπειτα, στη δεκαετία του 1980 η μαύρη ελαστική κορδέλα έγινε πραγματικά τόσο μεγάλο τρεντ που το look συνδέθηκε ακόμα και με την ελίτ κουλτούρα του γυμναστηρίου. Σκέψου, για παράδειγμα, την Jane Fonda ή την Olivia Newton John.

collage-maker-01-jun-2023-08-31-am-8447.jpg

Ειδικότερα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν καθορίστηκε για πρώτη φορά το yuppie στυλ, αντιπροσώπευε μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που φορούσαν κοστούμια, πέρλες και δούλευαν ακατάπαυστα. Πάνω από όλα όμως, τότε η μόδα μετέφερε μια αίσθηση πλούτου. Εκεί ήταν που αναδείχθηκε και πάλι η μαύρη κορδέλα.

Οι κανόνες για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου υγιή μεταξύ των επισκέψεων στο κομμωτήριο

Ωστόσο, η δεκαετία του 1990 και οι αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν οι πιο πρόσφατες φορές στην ιστορία, που βλέπαμε τη μαύρη ελαστική κορδέλα παντού, γι' αυτό πολλοί την συνδέουν με τις εμφανίσεις της δεκαετίας του '90.

Σήμερα οίκοι μόδας, από τον Yves Saint Laurent έως τον Thom Browne, συμπεριέλαβαν το working style στη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023, επομένως είναι φυσικό η ελαστική κορδέλα να ταιριάζει ακριβώς.

Μεταξωτό Μαντήλι: 5 τρόποι να το φορέσεις

Ίσως το πιο ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με τη συσχέτιση της μαύρης κορδέλας με τoν πλούτο και τη χλιδή είναι το γεγονός ότι η μαύρη κορδέλα έχει θεωρηθεί ως ένα κλασάτο αξεσουάρ που έχει φορεθεί από όλα τα φύλα και αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο της κλάσης τις τελευταίες δεκαετίες. Επομένως όταν είναι παρούσα μια οικονομική κρίση όπως αυτή που βιώνουμε, είναι λογικό να αναδεικνύεται ένα φθηνό αξεσουάρ όπως η μαύρη ελαστική κορδέλα, το οποίο προσθέτει κλάση σε κάθε ντύσιμο ανεξάρτητα από το κόστος του. Μήπως τη φοράς ήδη κι εσύ;

{https://www.instagram.com/p/CpXjuW9Ngi2/}

{https://www.instagram.com/p/Cr83kTUMxi1/?img_index=1}

Τελευταία τροποποίηση στις 01.06.2023 - 08:44