Οι κανόνες για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου υγιή μεταξύ των επισκέψεων στο κομμωτήριο

06.09.2022
Οι κανόνες για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου υγιή μεταξύ των επισκέψεων στο κομμωτήριο
Οι κομμωτές θα σε ευχαριστούν αν ακολουθήσεις αυτά τα απλά βήματα!

Το να πηγαίνεις στο κομμωτήριο είναι το ισοδύναμο περιποίησης μαλλιών με τον καθαρισμό των δοντιών. Ακριβώς όπως θα επισκέπτεσαι έναν οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο για να βεβαιωθείς ότι το στόμα σου είναι σε καλή κατάσταση, θα πρέπει επίσης να επισκέπτεσαι τακτικά έναν ειδικό που μπορεί να αξιολογεί το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σου. Όμως, ενώ πιθανότατα έχεις δεσμευτεί να βουρτσίζεις τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα μεταξύ των επισκέψεων στον οδοντίατρο, πιθανότατα δεν κάνεις ό,τι πρέπει για να διατηρείς τα μαλλιά σου υγιή μεταξύ των ραντεβού στο κομμωτήριο.

Γιατί ξεθωριάζει το μόνιμο χρώμα των μαλλιών σου και τι μπορείς να κάνεις γι’αυτό;

«Είναι σημαντικό να προσέχεις τη ρουτίνα των μαλλιών σου μεταξύ των επισκέψεων στο κομμωτήριο, επειδή το χρώμα και η υγεία των μαλλιών σου εξαρτώνται από αυτό - όταν δεν φροντίζεις τα μαλλιά σου στο σπίτι, θέτεις σε κίνδυνο την υγεία, τη λάμψη και τη συνολική υφή τους», λέει ο Devin Graciano, κομμωτής και επικεφαλής ανάπτυξης προϊόντων στην Goldie Locks. «Για να διατηρήσεις τους τόνους και το χρώμα με το οποίο βγήκες από το κομμωτήριο, είναι επιτακτική ανάγκη να έχεις στο μυαλό σου ορισμένες επαγγελματικές συμβουλές όταν φροντίζεις τα μαλλιά σου στο σπίτι».

4 χρυσοί κανόνες για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών μεταξύ των επισκέψεων στο κομμωτήριο:

1. Μην παραμελείς την υγιεινή των μαλλιών
«Αν δεν λούζεις τα μαλλιά σου όσο συχνά θα έπρεπε, βάζεις το τριχωτό της κεφαλής σου σε ένα ευάλωτο μέρος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη πιτυρίδα και άλλες παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής», λέει ο Graciano. Και αν τείνεις να κάνεις λιγότερο συχνές πλύσεις με προϊόντα για βαθύ καθαρισμό αντί για κανονικούς αφρούς με απαλά σαμπουάν, λέει ότι αφαιρείς από τα μαλλιά σου τα φυσικά τους έλαια, κάτι που «θα σε αφήσει με αφυδατωμένα μαλλιά που είναι επιρρεπή σε σχισμένα άκρα και σπάσιμο».

Από την άλλη άκρη του φάσματος, επίσης δεν πρέπει να λούζεσαι πολύ συχνά.
«Το να πλένεις τα μαλλιά σου πολύ συχνά θα προκαλέσει αντίθετη αντίδραση από ό,τι νομίζεις», λέει ο Graciano. «Μπορεί να προκαλέσει τους υπερδραστικούς σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο λάδι, αφήνοντάς σου άφθονη ποσότητα λαδιού. Επιπλέον, σε όσες έχουν χρώμα, ανταύγειες και/ή τόνερ, το πολύ συχνό λούσιμο θα αυξήσει τον ρυθμό του ξεθωριάσματος του χρώματος».
Ενώ ο ιδανικός αριθμός εβδομαδιαίων λουσιμάτων εξαρτάται από τον τύπο των μαλλιών σου (οι στυλίστες προτείνουν δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για άτομα με ίσια ή κυματιστά μαλλιά, και μία φορά την εβδομάδα για άτομα με μπούκλες), όταν βρεις έναν αριθμό που λειτουργεί για εσένα, φρόντισε να επιλέξεις ένα ενυδατικό σαμπουάν και παρόμοιο μαλακτικό, το οποίο θα καθαρίσει το τριχωτό της κεφαλής σου ενώ θα αποκαταστήσει την υγρασία.

2. Μην διαλέγεις τα λάθος προϊόντα
Αν και δεν χρειάζεται να ξοδεύεις μια περιουσία σε καλά σαμπουάν, η τακτική επιλογή φθηνότερων, λιγότερο θρεπτικών επιλογών μπορεί τις επισκέψεις στα κομμωτήρια λίγο περιττές μακροπρόθεσμα.
«Το επαγγελματικό προϊόν παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των μαλλιών», λέει ο Graciano. «Το πώς τα συστατικά τοποθετούνται μαζί σε μια συγκεκριμένη σύνθεση παίζει τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Γενικά, τα φθηνότερα προϊόντα μπορούν να στρώσουν περισσότερο στα μαλλιά, ενώ τα επαγγελματικά προϊόντα μπορούν να λειτουργήσουν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά στο τρίχωμα».

5 καθημερινές συνήθειες περιποίησης που προκαλούν φθορά στα μαλλιά σου και πώς να την αποτρέψεις

3. Κάνε τακτικά βαθιές θεραπείες
«Οι μάσκες μαλλιών παίζουν μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών», λέει ο Graciano. «Χρησιμοποιώντας μια μάσκα μαλλιών μία με δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το τρέχον επίπεδο ζημιάς, επιτρέπεις στα θρεπτικά συστατικά, την ενυδάτωση και την υγρασία να δράσουν λίγο βαθύτερα και λίγο περισσότερο στις τρίχες. Τα καθημερινά μαλακτικά είναι ιδανικά για χρήση, αλλά έχουν δημιουργηθεί για να λειτουργούν γρήγορα και επομένως δεν θα δουλέψουν τόσο σκληρά για να φτιάξουν τα μαλλιά σου».

4. Μείνε μακριά από τη θερμότητα
«Όταν βιαζόμαστε, ανεβάζουμε τη θερμότητα μια επιπλέον στάθμη και δεν συμπεριφερόμαστε στα μαλλιά μας με τόση προσοχή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», λέει ο Graciano. «Όχι μόνο στεγνώνεις τα μαλλιά σου, αλλά καταστρέφεις και την επιδερμίδα, κάτι που θα οδηγήσει σε πρόωρο ξεθώριασμα του χρώματος, ξηρά, εύθραυστα μαλλιά και σπάσιμο».

Προφανώς, το στέγνωμα στον αέρα είναι η καλύτερη επιλογή για τη συνολική υγεία των μαλλιών, αλλά αν δεν μπορείς να αποφύγεις τη θερμότητα, μπορείς να κάνεις ό,τι μπορείς για να ελαχιστοποιήσεις τη ζημιά που προκαλεί. Διατήρησε τις θερμοκρασίες των εργαλείων σου όσο το δυνατόν πιο χαμηλές και χρησιμοποίησε πάντα ένα θερμοπροστατευτικό, το οποίο θα "προστατεύει τα μαλλιά σου από την άμεση επαφή με τη θερμότητα που μπορεί να σώσει τα μαλλιά σου από μη αναστρέψιμη ζημιά», λέει ο Graciano.