Μπακαλιάρος με κρεμμύδια

17.04.2008
Ελαφρύς και γευστικός!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό νορβηγικό μπακαλιάρο, σε φιλέτα
  • 6 κρεμμύδια
  • 5 ντομάτες
  • 4 κουταλιές αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι ελιάς για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα:

  • κλωναράκια μαϊντανού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τι κάνουμε:

Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τα φιλέτα του νορβηγικού μπακαλιάρου σε ένα μπολ με κρύο νερό για να ξαλμυριστούν, φροντίζοντας να αλλάξουμε το νερό 4-5 φορές.

Την επόμενη ημέρα, ξεπλένουμε τα φιλέτα, τα κόβουμε σε κομμάτια, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι.

Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι ελιάς και τηγανίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, έως ότου ροδίσουν. Κατόπιν, τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε φέτες και τα σοτάρουμε στο λάδι που τηγανίσαμε τον μπακαλιάρο, έως ότου μαραθούν.

Σε ένα μπολ με βραστό νερό ζεματίζουμε τις ντομάτες για 1 λεπτό, τις ξεφλουδίζουμε, τις ψιλοκόβουμε και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά.

Μόλις δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά, έως ότου απορροφηθούν τα υγρά και δέσει η σάλτσα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε, γαρνίροντας με κλωναράκια μαϊντανού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε και μία καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη.

Το κατάλληλο κρασί: Ντεμπίνα Ηπείρου