Ψωμί ολικής αλέσεως

17.04.2008
Για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής!

Τι έχουμε:

  • 310 ml νερό
  • 1 κουταλιά λάδι
  • 400 γραμ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 50 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 κουταλιές γάλα
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κουταλιά μαγιά, ξηρή

Τι κάνουμε:

Ζυγίζουμε προσεκτικά τα υλικά μας.

Βγάζουμε τον κάδο για ψωμί σηκώνοντάς τον από τη λαβή.

Προσαρμόζουμε το εξάρτημα του ζυμώματος και ρίχνουμε το νερό μέσα στη φόρμα του ψωμιού.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε με τη σειρά: το λάδι, το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά.

Τοποθετούμε τον κάδο για ψωμί στο θάλαμο του φούρνου και πιέζουμε προς τα κάτω για να βεβαιωθούμε ότι έχει ασφαλίσει στη σωστή θέση.

Χαμηλώνουμε το χερούλι και κλείνουμε το καπάκι.

Θέτουμε τον αρτοπαρασκευαστή σε λειτουργία και επιλέγουμε από το μενού, το πρόγραμμα 3.

Ακολουθούμε τις οδηγίες για να επιλέξουμε το μέγεθος της φραντζόλας και το χρώμα της κόρας και πατάμε το κουμπί SΤΑRΤ.

Οταν ολοκληρωθεί ο κύκλος ψησίματος, βγάζουμε τον αρτοπαρασκευαστή από την πρίζα και αφαιρούμε τον κάδο, σηκώνοντάς τον από τη λαβή.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τον κάδο σε μια σχάρα και αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει.

Συμβουλή
Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει, τουλάχιστον για μισή ώρα, πριν το κόψουμε για να φύγει ο ατμός. Εάν το ψωμί είναι ζεστό δε θα κόβεται εύκολα.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο Νάουσας.