Ογκρατέν λαχανικών

17.04.2008
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζουμε για να ξεπικρίσουν.

Τι έχουμε:

Για την μπεσαμέλ:

  • 1 συσκευασία ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 1/2 λίτρο γάλα

Για τη γέμιση:

  • 1/2 κιλό σπανάκι
  • 2-3 μελιτζάνες, φλάσκες
  • 3-4 κολοκυθάκια
  • 4-5 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
  • 2-3 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 2 φλιτζ, παρμεζάνα σε φλύδες
  • 1 φλιτζ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι πιπέρι
  • Μαργαρίνη για το άλειμμα
  • Λάδι ελιάς για το τηγάνισμα

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζουμε για να ξεπικρίσουν. Τις αφήνουμε για μισή ώρα, τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Καθαρίζουμε τα φύλλα από το σπανάκι, τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι και όταν κάψει, τηγανίζουμε με τη σειρά τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ξεχωριστές πιατέλες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC.

Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη και στρώνουμε τις πατάτες, ρίχνουμε λίγες φλύδες παρμεζάνας, αλάτι, πιπέρι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το σπανάκι, τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Απλώνουμε την μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ πάνω στα λαχανικά και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την τριμμένη παρμεζάνα.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά.

Οταν ροδίσει η επιφάνεια, βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί και σερβίρουμε σε κομμάτια.