Λαβράκι με σάλτσα κόκκινου κρασιού

21.12.2010

Yλικά

  • 1 λαβράκι ολόκληρο (1.250 γρ. περίπου) καθαρισμένο
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη ή θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια κρασί κόκκινο
  • 2 κουτ. σούπας balsamico
  • αλάτι,
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε χοντρές ροδέλες
  • 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 μαραθόριζα μεγάλη κομμένη σε κομμάτια
  • 2 καρότα μέτρια κομμένα σε φέτες

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 4 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τη δάφνη, το σκόρδο, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, τον μαϊντανό και το κρασί, και δυναμώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα υγρού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε. Προσθέτουμε στο υγρό το balsamico. Κατόπιν, ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι 2 κουταλιές λάδι και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου και τα αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια, στρώνουμε τα σοταρισμένα λαχανικά στη βάση ενός ταψιού. Αλατοπιπερώνουμε καλά το ψάρι, το αλείφουμε με μία κουταλιά λάδι και το χαράζουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι σε 2-3 σημεία από κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε το ψάρι στο ταψί με τα λαχανικά, ρίχνουμε τη σάλτσα του κόκκινου κρασιού και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου, φροντίζοντας στο ενδιάμεσο να το ραντίζουμε με τα υγρά του ταψιού. Σερβίρουμε με τα λαχανικά και με τη σάλτσα του ταψιού.

Tip: Μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, αν δεν έχουμε λαβράκι, είναι να μαγειρέψουμε το φαγητό με πεσκανδρίτσα. Επίσης, στα λαχανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν κάθε λαχανικό που έχουμε στο ψυγείο ή που θα βρούμε στον μανάβη, όπως για παράδειγμα κολοκυθάκια και αγκινάρες.