Σουδάκια με καραμέλα μήλου

21.04.2008
Καραμελένιες μπουκίτσες!

Τι έχουμε:

Για τα σου:

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι
  • 2/3 φλιτζ. γάλα
  • 2/3 φλιτζ. νερό
  • 1/2 φλιτζ. μαργαρίνη
  • 5 αβγά
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
  • σακούλα ζαχαροπλαστικής

Για τη γέμιση:

  • 2 μήλα Pink Lady
  • 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη, καστανή
  • 1 1/2 φλιτζ. φουντούκια, χοντροκοπανισμένα
  • 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη για το ταψί

Τι κάνουμε:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το νερό, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το αλάτι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις, μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη.

Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Βάζουμε το μείγμα αυτό στο μπολ του μίξερ και το ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά για να κρυώσει ελαφρά. Κατόπιν, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με το μείγμα και πιέζοντάς τη, δίνουμε το σχήμα των σου (σαν ροζέτες) μέσα σε ένα ταψί αλειμμένο με τη μαργαρίνη, προσέχοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά με την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή. Μόλις πάρουν ξανθό χρώμα και φουσκώσουν, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Εν τω μεταξύ, πλένουμε τα μήλα Pink Lady, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα κόβουμε στα τέσσερα, τα καθαρίζουμε, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και τα σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και γίνει ρευστή καραμέλα. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και κρατάμε 5-6 κουταλιές από την καραμέλα σε ένα άλλο σκεύος, διατηρώντας την ζεστή. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με την υπόλοιπη καραμέλα 1 φλιτζάνι από τα φουντούκια, τα ψιλοκομμένα μήλα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, κόβουμε τα σου στη μέση, τα γεμίζουμε με 1 κουταλιά από το μείγμα με τα μήλα και τα κλείνουμε.

Τα βάζουμε σε μια πιατέλα, τα περιχύνουμε με την καραμέλα που έχουμε κρατήσει, βάζουμε πάνω σε κάθε σουδάκι από 1 κομμάτι φουντουκιού και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα σου για μεγαλύτερη ευκολία.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Αφρώδης οίνος.