Βίδες με μπροκολάκια και πιπερίτσες αλά Pandespani

15.04.2010
Δεν έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας αν και χρειάζεται λίγη παραπάνω υπομονή

Είναι η συνταγή που έχει suspense! Γιατί στο πιάτο, ναι, καλά τα καταφέρνει και σχεδόν εντυπωσιάζει. Αλλά δεν είναι αυτό που μετράει αλλά το "μετά". Στο οποίο μετά "ψάχνεσαι" για την γεύση και πως γίνεται να τρως μπρόκολο και να γεύεσαι ¨... λουκάνικο! (Χα, χα...γι’ αυτό η μαγειρική έχει πλάκα...)
Δεν έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας αν και χρειάζεται λίγη παραπάνω υπομονή όταν θα κολάτε τις φλούδες τυριού εσωτερικά στα φορμάκια. Μην το βάλετε κάτω... Το αποτέλεσμα επιβραβεύει την προσπάθεια.

Υλικά (για 6 άτομα)

βίδες 400γρ. (τις πιο λεπτές, αν βρείτε)

μπρόκολο 300γρ.

peperoncino (προαιρετικά, κατά βούληση)

σκόρδο 2 σκελίδες

pecorino 300γρ.

λουκάνικο 60γρ.

ζωμός κρέατος 300ml

λάδι

βούτυρο

1 φύλλο δάφνης

αλάτι, πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς C.


Ετοιμάστε τις βίδες και το μπρόκολο:
Bράστε τις βίδες σε αρκετό αλατισμένο νερό σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο και σίγουρα al dente.

Πλύνετε και βράστε το μπρόκολο σε κομμάτια για 7-8 λεπτά, σε νερό ή στον ατμό. Κρατήστε μερικά χωριστά (1-2 ανά πιάτο, ανάλογα με το μέγεθος) για το γαρνίρισμα και τα υπόλοιπα κόψτε τα σε μικρότερα (περίπου 2 εκ.) και βάλτε τα σε βαθύ τηγάνι με το λάδι να έχει ζεσταθεί καλά, το ένα σκόρδο και το peperoncino. Προσθέστε τις βίδες και το μισό περίπου pecorino τριμμένο και ανακατέψτε καλά για 1 λεπτό.

Γεμίστε τα φορμάκια: (αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο της διαδικασίας) Αλλείψτε καλά με βούτυρο τα φορμάκια στο εσωτερικό τους. Κόψτε με το ειδικό εργαλείο που αποφλοιώνουμε πατάτες, φλούδες pecorino και καλύψτε με αυτές τα φορμάκια εσωτερικά παντού. Προσθέστε το μίγμα με τις βίδες, πιέστε ελαφρά και βάλτε τα στον προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά.

Φτιάξτε την σάλτσα: Bάλτε πρώτα το σκόρδο σε λίγο ζεστό λάδι, να κάψει. Προσθέστε τη δάφνη, τα λουκάνικα σε μικρά κομμάτια και σε 1-2 λεπτά ρίξτε το ζωμό και μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά για 2 -3 λεπτά.

Αποσύρετε από τη φωτιά, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και αφού κρυώσει για 5 λεπτά, βάλτε το μίγμα πρώτα στο blender και μετά το φιλτράρετέ το σε σουρωτήρι. Ξαναβάλτε το στο τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό, δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι πιπέρι αν χρειάζεται.

Σερβίρισμα: Αφήστε τα φορμάκια να κρυώσουν 3-4 λεπτά (είναι πολύ σημαντικό για να μη διαλυθούν και χαλάσει το σχήμα τους). Αδειάστε τα σε ζεστά πιάτα, περνώντας πρώτα ένα μαχαίρι περιμετρικά σε κάθε φορμάκι για να ξεκολλήσει το περιεχόμενο. Ρίξτε γύρω-γύρω τη σάλτσα και γαρνίρετε με τα μπροκολάκια που είχατε κρατήσει και 3-4 βίδες. Περιχύστε με μια λεπτή γραμμή ωμού ελαιόλαδου.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ