Πατάτες στο φούρνο με ντομάτες: συνοδεία σε χαλαρό ντεκλίκ αλά Pandespani

14.10.2010
Πατάτες στο φούρνο με ντομάτες (ναι, πάλι οι πατάτες στο προσκήνιο, εμμονή είναι αυτή όχι αστεία), συνταγή εύκολη και χορταστική για να συνοδεύει ελαφρά μενού με ύφος χαλαρό, απείθαρχη κουβέντα και πειράγματα καλής διάθεσης μεταξύ φίλων.

Με δυο φίλες στο σπίτι για σπορ δείπνο ...εκ πεποιθήσεως διαίτης, σχεδόν πάντα, νοιαξίματα ευσεβή, περί την μέσην κυριολεκτικά, χαλάρωση σε μέρες κρίσης, ντεκλίκ, καθημερινή κοροϊδία, οι κροίσοι της κρίσης, παρωδία της πραγματικότητας, στρες και γέλιο, όλα με το κιλό, ανακεφαλαιώσεις αιχμής, παγωμένο κρασί, πολύ ώρα στο τραπέζι, παρασκήνια, λίγο πήγαιν’ έλα στην κουζίνα, οι συνταγές παρκαρισμένες...
"Να τσιμπήσουμε κάτι απλό, μην μαγειρέψεις... παραγγέλνουμε κάτι...", το ακούω συχνά, πρώτα πάντα στο τηλέφωνο, εισαγωγή στη μέση της μέρας, το λένε με αγάπη, συμφωνώ βεβαίως, αμέσως, έτσι κι αλλιώς θα κάνω αυτό που νομίζω, λίγο άδικο από τη μια να μπαίνει κι απ’ την άλλη να βγαίνει, απ’ το ακουστικό, απ’ τ’ αυτιά μου, μια ξεροκεφαλιά ανθεκτική στο χρόνο, ευχάριστη τελικά για την γεύση, γνώριμη με τα χρόνια σ’ όλους.
Ένα ψητό, μια σαλάτα, τυριά μετά, αν, ό,τι γίνεται γρήγορα, εύκολα, με τα ποτήρια να γυροφέρνουν στον πάγκο της κουζίνας, σχόλια πάνω απ’ τις φωτιές, τα γκάζια στο φουλ, έτσι γίνονται τα γρήγορα, γέλια με κουνημένη βινεγκρέτ, ένα τσιγάρο ακόμη όσο ψήνει ο φούρνος, τι είναι άραγε μέσα, το χρονόμετρο για να μην ξεχαστούμε, μουσική... ανέβασε λίγο τον ήχο... τι λείπει, α... τα αλατοπίπερα στο τραπέζι και το ελαιόλαδο...

Και νάτη, η συνήθης...παρέκκλιση, λοξοδρόμισμα απ’ τη συμφωνία, το ένα λίγο ?κάτι ακόμη?, πιάτο αδιευκρίνιστης θέσης: κάνει και για πρώτο και για συνοδευτικό. Βγαίνει καυτό απ’ τον φούρνο απευθείας στο τραπέζι, casual είπαμε το δείπνο, σερβίρεται στην αρχή, φέτες στη σειρά ξαπλωμένες φαρδιές-πλατιές πάνω στο πιάτο, ωραία δείχνει η εκτροπή, τσιμπολογάμε, προστίθεται το ψητό, κρυώνει κάπως... πάλι είναι ωραίο? τελειώνει? φτιάχτηκε για τέσσερις, είμαστε τρεις.
Η χάρη της έκπληξης αντιμέτωπη με την άχαρη προβλεψιμότητα. Μια πρόσθετη πινελιά στο τραπέζι κάνει το απλό δείπνο πιο χαριτωμένο, με άποψη, πλήρες. Πολλά πιάτα παίζουν στην κατηγορία αυτή, της τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση, το ομολογώ. Βίτσιο. Η ζωή μετράει και μετριέται στις λεπτομέρειες. Ξέφτια κοσμοθεωρίας...
Πατάτες στο φούρνο με ντομάτες (ναι, πάλι οι πατάτες στο προσκήνιο, εμμονή είναι αυτή όχι αστεία), συνταγή εύκολη και χορταστική για να συνοδεύει ελαφρά μενού με ύφος χαλαρό, απείθαρχη κουβέντα και πειράγματα καλής διάθεσης μεταξύ φίλων.

Προετοιμασία: 20-25 περίπου λεπτά συν ο χρόνος για το ψήσιμο. Μπορείτε να ετοιμάσετε το πιάτο νωρίτερα (την ίδια μέρα) και να το βάλετε στο ψυγείο, σκεπασμένο καλά με διαφανή μεμβράνη. Βγάλτε το να έρθει κάπως σε θερμοκρασία δωματίου και ψήστε το υπολογίζοντας το χρόνο που απαιτείται μέχρι να σερβιριστεί ζεστό. Αυτή την εποχή μπορείτε αντί για τις κανονικές ντομάτες να χρησιμοποιήσετε πομοντόρια, που είναι πολύ νόστιμα. Σε τέτοια περίπτωση, φροντίστε οι πατάτες να είναι αναλόγου μεγέθους (όχι τεράστιες), ώστε το οπτικό αποτέλεσμα να ισορροπεί.

Υλικά (για 6 άτομα)
2 μεγάλα κόκκινα ή άσπρα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
450-500 γραμ. ντομάτες, σε ροδέλες με τα ζουμιά τους
8-10 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλυτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο ή πικάντικο τσένταρ (Cheddar)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μερικά φύλλα βασιλικού
1/4 φλυτζ. νερό

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς C.
Στρώνετε τα υλικά: Επιλέξτε ένα σκεύος που μπορεί να εμφανιστεί στο τραπέζι (π.χ. πήλινο ή πυρέξ) και λαδώστε το καλά στον πάτο. Έχετε όλα τα υλικά δίπλα σας.
Τοποθετείστε πρώτα μια στρώση από κρεμμύδια, από πάνω τακτοποιείστε τις ροδέλες απ΄τις πατάτες και μετά αυτές με τις ντομάτες. Ρίξτε λίγο λάδι, αλάτι πιπέρι και πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί. Επαναλάβατε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα λαχανικά, τελειώνοντας με μια στρώση από ανάμικτες πατάτες - ντομάτες, που εναλάσσονται. Βάλτε ανάμεσά τους σε διάφορα σημεία τα φύλλα βασιλικού (αν είναι τα μεγάλα, κόψτε τα με το χέρι σε μικρότερα). Πασπαλίστε με τυρί, αλατοπιπερώστε και ρίξτε λίγο ακόμη λάδι.
Σημείωση: Eπειδή τα υλικά είναι πολύ απλά, ένα μέρος της επιτυχίας του πιάτου έγκειται στην εμφάνιση. Περιποιηθείτε τις στρώσεις για να το δείτε στο τέλος και οπτικά ωραίο.
Ρίξτε στο σκεύος το νερό και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου ή και λίγο παραπάνω, μέχρι οι πατάτες να είναι μαλακές. Αν προς το τέλος, το βλέπετε να ροδίζει περισσότερο, σκεπάστε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Σερβίρισμα: Κόψτε το σε κομμάτια με το μαχαίρι και χρησιμοποιείστε την σπάτουλα για να τα μεταφέρετε στα πιάτα. Σερβίρεται γενικά ζεστό.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ