Γάλα στο τηγάνι

26.09.2011

ΑΝΑΜΟΝΗ: 3 ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

YΛIKA

  • 25 γρ. ζάχαρη χοντρή
  • 115 γρ. καλαμποκάλευρο-corn flour
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 γρ. μαχλέπι τριμμένο
  • 700 ml γάλα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1/4 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 αβγά χτυπημένα καλά
  • 250 γρ. κατίκι
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 170 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • λάδι για τηγάνισμα
  • ζάχαρη χοντρή για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Aναμειγνύουμε σε μια χαμηλή κατσαρόλα το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μαχλέπι και το μοσχοκάρυδο και σιγά σιγά ενσωματώνουμε το γάλα, το αλάτι και το κατίκι ανακατεύοντας συνεχώς. Zεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία το μείγμα, προσέχοντας να μην βράσει. Aποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τον βασιλικό και τα ξύσματα. Aπλώνουμε στο ταψί το μείγμα (σε μια στρώση που δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά) και το τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες ή μέχρι να δέσει. Kόβουμε το μείγμα γάλακτος σε μικρά τετράγωνα τεμάχια και στη συνέχεια τα βουτάμε διαδοχικά στο αβγό και μετά στη φρυγανιά. Tηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και σερβίρουμε με ζάχαρη χοντρή. Συνοδεύουμε εναλλακτικά με σιρόπι (όπως τους λουκουμάδες) με γεύση από γλυκάνισο.