Τάρτα με κρεμμύδια

26.03.2009
Ιδανική για τους λάτρεις των λαχανικών!

Τι έχουμε:

  • 1 δόση ζύμη για τάρτες
  • 1 φλιτζ. γραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 3/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 2 αβγά
  • 2 πράσα
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 2-3 μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • λίγο αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • φόρμες για τάρτα μεσαίου μεγέθους

Τι κάνουμε:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οc.

Αλείφουμε τα φορμάκια με ΒΙΤΑΜ. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα, κόβουμε στρογγυλά κομμάτια και βάζουμε ένα κομμάτι σε κάθε φορμάκι φροντίζοντας να καλυφθεί το κάτω μέρος και τα πλαϊνά τοιχώματα.

Στη συνέχεια, τρυπάμε 3-4 φορές το κάτω μέρος της τάρτας με ένα πιρούνι.

Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά ώστε να ροδίσει ελαφρά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ και σοτάρουμε τα μανιτάρια, την πιπεριά, το ένα πράσο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το αλάτι, το πιπέρι, τα ανακατεύουμε και μοιράζουμε το μείγμα στην τάρτα. Κατόπιν, προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά πάνω από το μείγμα και το υπόλοιπο πράσο κομμένο σε ροδέλες.

Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά ακόμη ώστε να λιώσουν τα τυριά και να γκρατιναριστούν τα λαχανικά.

Αφού ψηθούν, τις ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε και ελιές για πιο παραδοσιακή γεύση.

Το κατάλληλο κρασί Ντεμπίνα Ηπείρου.