Τάρτα με ανανά

16.07.2009
Φρουτένια απόλαυση!

Τι έχουμε:

  • 1 δόση ζύμης για τάρτες
  • 1 φρέσκο ανανά ή 500 γρ. κονσέρβα ανανά
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 7 κουταλιές κορν φλαουερ
  • 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 4 κρόκους
  • 2 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • αλάτι

Για τη μαρέγκα:

  • 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 ασπράδια αβγών
  • 1 φλιτζ. νερό
  • ελάχιστο αλάτι

Τι κάνουμε:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οc.

Αλείφουμε τη φόρμα με ΒΙΤΑΜ. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, την απλώνουμε στη φόρμα φροντίζοντας να καλυφθεί η βάση και τα πλαϊνά τοιχώματά της.

Στη συνέχεια τρυπάμε τη βάση της τάρτας με ένα πιρούνι. Ψήνουμε την τάρτα άδεια στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε μπεν μαρί τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και ελάχιστο αλάτι.

Ρίχνουμε το νερό, ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να πήξουν και να γίνει μια απαλή κρέμα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, τους χτυπάμε με ένα αναδευτήρι και προσθέτουμε λίγη από την κρέμα, ανακατεύοντας. Κατόπιν, ρίχνουμε το μείγμα με τους κρόκους στην υπόλοιπη κρέμα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτουμε το ΒΙΤΑΜ, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Κατόπιν, απλώνουμε την κρέμα στην ψημένη τάρτα, φροντίζοντας να την απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της τάρτας και τη βάζουμε στο ψυγείο για να πήξει.

Στη συνέχεια, πολτοποιούμε τον ανανά στο μούλτι και τον απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της τάρτας. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά, έως ότου γίνει πηχτό σιρόπι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια έως ότου γίνουν μαρέγκα.

Ρίχνουμε μέσα στο μπολ λίγο λίγο το βραστό σιρόπι, ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να κρυώσει.

Γαρνίρουμε με τη μαρέγκα την τάρτα.

Συμβουλή
Μπορούμε τον ανανά αντί για πουρέ να τον βάλουμε σε κομμάτια.

Το κατάλληλο συνοδευτικό καφές φίλτρου.