Τα πάντα για τις τάρτες

28.04.2009
Οι τάρτες, μικρές και μεγάλες, αλμυρές και γλυκές με διάφορες γεύσεις αποτελούν την πιο αγαπημένη πρόταση, τόσο για τη γεύση όσο και για την τρυφερή ανάμνηση, αφού συντροφεύουν με τον πιο γλυκό τρόπο τις πιο ξεχωριστές μας στιγμές

Με τον όρο τάρτα προσδιορίζουμε ένα παρασκεύασμα της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, το οποίο βασίζεται σε γεμίσεις με διάφορα μείγματα με τυρί, ζαμπόν, χορταρικά (εάν πρόκειται για φαγητό), με ζάχαρη, φρούτα, κρέμα και διάφορα άλλα υλικά (αν πρόκειται για γλυκό), τα οποία απλώνονται πάνω σε φύλλο, φτιαγμένο από ζύμη σφολιάτα, μπριζέ, σαμπλέ, κ.ά.

Γιά πετυχημένη κρούστα
Το βασικότερο που πρέπει να προσέχουμε είναι ότι το Βιτάμ πρέπει να είναι πάντα κρύο όταν φτιάχνουμε τη ζύμη, καθώς και ότι πρέπει να δουλεύουμε τη ζύμη όσο το δυνατόν λιγότερο! Τόσο η πίεση που της ασκούμε όσο και η θερμοκρασία που μεταφέρεται από τα χέρια μας, προκαλούν τη δημιουργία της γλουτένης, δηλαδή μόρια πρωτεϊνης που είναι μακριά και λεπτά σαν σπάγκος και σχηματίζονται όταν αναμειγνύουμε το αλεύρι με κάποιο υγρό στοιχείο, με αποτέλεσμα η ζύμη να σκληραίνει και να μας δυσκολεύει κατά το άνοιγμά της.

Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει καλά, τουλάχιστον για 30 λεπτά, πριν την πλάσουμε, ενώ κατά το πλάσιμο χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο αλεύρι, για να πασπαλίσουμε τον πλάστη και την επιφάνεια εργασίας μας. Τέλος, όταν ανοίξουμε τη ζύμη μας, αφαιρούμε με ένα καθαρό πινέλο μαγειρικής το αλεύρι που περισσεύει, πριν τη μεταφέρουμε στο ταψί μας.

Τώρα, αν σύμφωνα με τη συνταγή μας χρειαζόμαστε δύο φύλλα, χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο ίσα κομμάτια και πιέζοντας με τις παλάμες μας, δημιουργούμε δύο επίπεδους δίσκους, τους οποίους τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τους βάζουμε να παγώσουν. Με αυτό τον τρόπο, θα είναι πιο εύκολο να πλάσουμε τη ζύμη μας σε τέλειους κύκλους.

Για τη διακόσμηση
Ευτυχώς, για να δώσουμε στις τάρτες μας εντυπωσιακή εικόνα, υπάρχουν αρκετοί και εύκολοι τρόποι διακόσμησης, αρκεί να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές, πάντοτε πριν το ψήσιμο της τάρτας μας:

Τάρτα με πτυχές στο τελείωμά της: Αφού στρώσουμε στο ταψί το φύλλο μας, κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει στο πάνω μέρος αφήνοντας 3 πόντους. Χρησιμοποιούμε τον δείκτη και τον αντίχειρα του αριστερού μας χεριού σαν οδηγό, κρατώντας μικρά τμήματα της ζύμης που περισσεύει στο πάνω μέρος και με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού μας πιέζουμε ανάμεσα στα δύο δάχτυλα του αριστερού χεριού μας για να δημιουργήσουμε πτυχές, δίνοντας μία κυματιστή εικόνα στο πάνω μέρος της κρούστας μας.

Τάρτα με μία διακοσμητική πλεξούδα στο πάνω μέρος της κρούστας: Κόβουμε από τη ζύμη μας τρεις λωρίδες μήκους περίπου 30 πόντων και πάχους 2 πόντων και τα πλέκουμε μεταξύ τους, για να σχηματίσουμε μία πλεξίδα, την οποία τοποθετούμε στο πάνω μέρος. Περνάμε το κάτω μέρος της πλεξούδας με λίγο νερό και την πιέζουμε ελαφριά με τα δάχτυλα μας, για να κολλήσει πάνω στο πάνω φύλλο.

Τάρτα με διακοσμητικό πλέγμα: Για να φτιάξουμε ένα πλέγμα, ανοίγουμε τη ζύμη μας σε τετράγωνο 30 πόντων και χρησιμοποιώντας έναν κοπτικό τροχό ζύμης κόβουμε τη ζύμη μας σε πλατιές λωρίδες, πλάτους από 2 έως 3 πόντους. Τοποθετούμε τις λωρίδες πάνω στη γέμιση, αφήνοντας κενό χώρο μεταξύ τους περίπου 3 πόντων και αναδιπλώνοντας μία παρά μία λωρίδα προς τα πίσω, σχεδόν μέχρι το τέρμα και εκεί που γίνεται η δίπλωση βάζουμε κάθετα μία καινούργια λωρίδα και τις ξαναγυρνάμε στην αρχική τους θέση, έτσι ώστε να περνάνε πάνω από τη λωρίδα που τοποθετήσαμε κάθετα.

Στη συνέχεια, γυρίζουμε προς τα πίσω τις λωρίδες που δεν είχαμε μετακινήσει, σταματώντας περίπου 2 πόντους πιο κάτω από εκεί που αρχίζει η πρώτη κάθετη λωρίδα και βάζουμε μία δεύτερη (κάθετη λωρίδα), εκεί που έγινε η δίπλωση, επαναφέροντάς τες στην αρχική τους θέση. Συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο, μέχρι να σχηματίσουμε το πλέγμα. Κόβουμε τις λωρίδες ώστε να μην περισσεύουν από το πιάτο μας και χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, τις κλείνουμε στο τέρμα τους.

Με τη ζύμη που μας περίσσεψε
Με ό,τι περίσσεψε από τη ζύμη μας μπορούμε πανεύκολα, να φτιάξουμε μικρά γλυκίσματα, όπως π.χ. ένα μικρό πλέγμα, μία πλεξίδα ή ό,τι άλλο φανταστούμε, να τα πασπαλίσουμε με κανέλα και ζάχαρη και να τα ψήσουμε. Τα γλυκίσματα αυτά χρειάζονται μόνο 10 λεπτά για να τα ψήσουμε και έτσι μπορούμε να τα προσφέρουμε μέχρι να γίνει η τάρτα μας.

Πώς σερβίρουμε και τρώμε μία τάρτα
Σερβίρουμε πάντα την τάρτα μας σε στρογγυλή πιατέλα ή σε χαμηλή φρουτιέρα με πόδι, ενώ την κόβουμε με μεγάλο μαχαίρι ακτινωτά, σε τρίγωνα κομμάτια και τη μεταφέρουμε σε κάθε πιάτο με τη σπάτουλα του γλυκού. Οσο για τον τρόπο με τον οποίο την τρώμε, χρησιμοποιούμε πιρούνι και μαχαίρι του φρούτου ή του γλυκού αν είναι στεγνή ενώ πιρούνι και κουτάλι του γλυκού, αν έχει κρέμα, σαντιγί ή μαρέγκα.

Μπορούμε να κόψουμε από τη ζύμη που μας περίσσεψε διακοσμητικά σχέδια, χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία ζαχαροπλαστικής, τα οποία μπορούμε να κολλήσουμε στο πάνω μέρος της τάρτας με λίγο νερό.

Ειδικές φόρμες

Για τις τάρτες χρησιμοποιούμε δύο ειδών στρογγυλές φόρμες: α) Τη φόρμα με κινητή στεφάνη, όταν πρόκειται να ξεφορμάρουμε την τάρτα ζεστή και β) την ειδική χαμηλή φόρμα με κυματιστή στεφάνη, όταν πρόκειται να αφήσουμε το φύλλο της ζύμης να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Για να καταφέρετε να φτιάξετε τις πιο πετυχημένες τάρτες, υπάρχουν κάποιες πολύτιμες συμβουλές τις οποίες εμείς σας αποκαλύπτουμε!

60 χρόνια... Βιτάμ 60 χρόνια Δύναμη Ζωής
1947. Μια ημερομηνία σταθμός για την ιστορία της ΕΛΑΪΣ αλλά και της ελληνικής διατροφής. Για πρώτη φορά κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά το πρωτοποριακό προϊόν με το όνομα "Βιτάμ". Μπαίνει στα νοικοκυριά και σύντομα γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό, συμβάλλοντας στις διατροφικές ανάγκες των Ελλήνων.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η μακρόχρονη πορεία του Βιτάμ, μια πορεία 60 χρόνων γεμάτων ποιότητα και γεύση ... 60 χρόνια μετά, το Βιτάμ είναι πάντα επίκαιρο. Και αυτό γιατί;

Χάρη στη σύνθεσή του, μας παρέχει ενέργεια για να αντεπεξέλθουμε στο δύσκολο πρόγραμμα της ημέρας. Φυσική πηγή πολυακόρεστων ω-3 και ω-6 λιπαρών και πλούσιο σε βιταμίνες Α, D και Ε, το Βιτάμ εφοδιάζει τον οργανισμό μας με απαραίτητα και σημαντικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη και την ισορροπημένη διατροφή.

Η μεγάλη ποικιλία των προϊόντων Βιτάμ για κάθε διατροφική ανάγκη και γευστική προτίμηση δίνει τη δυνατότητα στην Ελληνίδα νοικοκυρά να δημιουργήσει απολαυστικές και ευφάνταστες συνταγές, τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το Βιτάμ είναι ιδανικό για ένα σωστό και πλήρες πρωινό ή για ένα θρεπτικό σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, για όλη την οικογένεια.

Ξεκινήστε λοιπόν την ημέρα σας με ένα ποτήρι γάλα και μία φέτα ψωμί με Βιτάμ και μέλι μαζί με ένα φρούτο ή απολαύστε ένα σάντουιτς φτιαγμένο στο σπίτι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Ζύμη για τάρτα

Τι έχουμε:

  • 2 φλιτζ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζ. ΒΙΤΑΜ, κρύο
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 2-3 κουταλιές παγωμένο νερό
  • 1 κρόκο αβγού

Συμβουλή
Για να μην ξεχειλίσουν οι χυμοί των φρούτων της τάρτας κατά το ψήσιμο, κάνουμε διακοσμητικές χαρακιές στο πάνω μέρος της, οι οποίες διευκολύνουν στη διαφυγή του ατμού.