Οι "γλυκιές αλχημείες" του Στέλιου Παρλιάρου

12.01.2009
Το όνομά του το έχουμε ταυτίσει αναπόφευκτα με τη σοκολάτα και γενικότερα με τα γλυκά. Και το όνομα αυτού Στέλιος Παρλιάρος.

Το όνομά του το έχουμε ταυτίσει αναπόφευκτα με τη σοκολάτα και γενικότερα με τα γλυκά. Και το όνομα αυτού Στέλιος Παρλιάρος. Ο Στέλιος και η ομάδα του μας μυούν στα άδυτα της ζαχαροπλαστικής και μας κάνουν τη ζωή πιο γλυκιά κάθε Σάββατο στις 6.00 μ.μ. στο MEGA, στην εκπομπή «Γλυκές Αλχημείες».

Ο ίδιος μας αποκαλύπτει τους σταθμούς της τριαντάχρονης πορείας του. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήρθε στην Ελλάδα για να εξασκήσει την τέχνη, όπως αναφέρει, της ζαχαροπλαστικής. Αρχικά δουλεύει στο ζαχαροπλαστείο του Παπασπύρου και στο HILTON. Μετά αποφάσισε να φύγει στο Παρίσι και αργότερα στη Λυών για να μαθητεύσει κοντά στους σπουδαιότερους μετρ της ζαχαροπλαστικής.

Η πιο συγκλονιστική εμπειρία του όμως ήταν όταν δούλεψε στο περίφημο ζαχαροπλαστείο του Fauchon. Εντυπωσιακά τα υλικά, η τεχνογνωσία και η πειθαρχία των Παριζιάνων, αλλά νοσταλγεί τόσο εκείνη την ευωδιά του φρέσκου γαλατομπούρεκου που μύριζαν τα σοκάκια της Πόλης, όσο και τα πρώτα του βήματα στα περίφημα ζαχαροπλαστεία των Αθηνών.

Ετσι, όντας διαποτισμένος από το ανατολίτικο και μεσογειακό στοιχείο, αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου ανοίγει το πρώτο του ζαχαροπλαστείο το 1982. Υστερα λοιπόν από αυτήν τη «γεμάτη» διαδρομή, θα διδάξει όλα όσα έμαθε στο εργαστήρι της οδού Σαρανταπήχου 81 στον Λυκαβηττό και εμείς μέσα από την πρώτη εκπομπή ζαχαροπλαστικής θα έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε τα δικά μας γλυκά! Το 2009 μας επιφυλάσσει και άλλη έκπληξη. Την μποέμικη πατισερί του, στο Κολωνάκι.