Τάρτα λεμονιού

27.11.2008
Γι αυτούς που δεν τους αρέσουν τα πολύ γλυκά!

Τι έχουμε:

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1/3 από ένα πακετάκι ΒΙΤΑΜ
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 3 κουταλιές κρύο νερό

Για τη μαρέγκα:

  • 6 κουταλιές ζάχαρη
  • 5 ασπράδια
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Για την κρέμα:

  • 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 7 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 1 1/2 φλιτζ. νερό
  • 3 κρόκους αβγών
  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • 2 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • 1/2 φλιτζ. χυμό λεμονιού
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 2 κουταλιές ΒΙΤΑΜ για το άλειμμα της φόρμας
  • Αλεύρι για το άνοιγμα της τάρτας

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το 1 φλιτζάνι από το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και προσθέτουμε το ΒΙΤΑΜ τριμμένο. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας και προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά.

Ρίχνουμε πασπαλίζοντας το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε έως ότου γίνει η ζύμη σφιχτή. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε με το αναδευτήρι χειρός έως ότου ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει μια βράση. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπάμε τους κρόκους σε ένα μπολ. Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας, έως ότου ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό και το ΒΙΤΑΜ. Ανακατεύουμε έως ότου απορροφηθεί το ΒΙΤΑΜ και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Βγάζουμε το μπολ με τη ζύμη από το ψυγείο και τη βάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκατοστού.

Αλείφουμε μία φόρμα για τάρτες με ΒΙΤΑΜ, στρώνουμε το φύλλο ζύμης καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας. Βάζουμε τη φόρμα με την τάρτα στον φούρνο και την ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Αφού ψηθεί, τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά. Εν τω μεταξύ, χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα μαζί με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά και χτυπάμε έως ότου γίνει η μαρέγκα σφιχτή. Κατόπιν αδειάζουμε την κρέμα μέσα στην τάρτα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με τη μαρέγκα όλη την επιφάνεια της τάρτας και με ένα κουτάλι πιέζουμε τη μαρέγκα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μικρές λακκουβίτσες. Ψήνουμε την τάρτα λεμονιού για 12-15 λεπτά έως ότου η μαρέγκα χρυσίσει.

Συμβουλή
Για να δώσουμε περισσότερο άρωμα στην κρέμα μπορούμε να προσθέσουμε 1 βανίλια.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.