Τσουρέκι

13.04.2009
Η μυρωδιά του θα πλημμυρίσει το σπίτι μας!

Τι έχουμε:

  • 4 1/2 φλιτζ. αλεύρι σκληρό
  • 3/4 φλιτζανιού βιτάμ
  • 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 3 αβγά
  • 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 1 φακελάκι μαστίχα
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κυβάκι μαγιά
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 αβγά για το άλειμμα
  • 2 κουταλιές βιτάμ για το άλειμμα της λαδόκολλας
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς για την επιφάνεια εργασίας
  • 1 λαδόκολλα

Για το γαρνίρισμα:

  • 1/2 φλιτζ. αμύγδαλο φιλέ

Τι κάνουμε:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα. Στη συνέχεια, το ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι, τη μαγιά και ανακατεύουμε, έως ότου γίνουν χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε το χυλό να φουσκώσει, για μισή ώρα.

Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βιτάμ, προσθέτουμε τα αβγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τη μαστίχα τριμμένη, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά με το αναδευτήρι, έως ότου το μείγμα μας γίνει ομοιογενές προσέχοντας όμως να μην κάψει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα των αβγών στο μπολ με το χυλό, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε, έως ότου η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

Εάν δούμε, ότι η ζύμη είναι αρκετά σφιχτή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ή λίγο γάλα ακόμα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος. Κατόπιν, τη βάζουμε πάνω σε μια επιφάνεια εργασίας, ελαφρά λαδωμένη και την κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαστουνάκι και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα, για περίπου 20 λεπτά, ώστε να φουσκώσουν.

Οταν φουσκώσουν, πλέκουμε τα τρία μπαστουνάκια σε πλεξούδα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα. Στρώνουμε σε ένα ταψί τη λαδόκολλα και την αλείφουμε με το βιτάμ. Βάζουμε τις πλεξούδες στο ταψί και το σκεπάζουμε ξανά με την πετσέτα, αφήνοντας να φουσκώσουν για άλλα 20.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150οC.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με 3-4 κουταλιές νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια κάθε πλεξούδας. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 45.

Οταν ψηθούν, τα βάζουμε πάνω σε μια πετσέτα για να μην «ιδρώσουν» και αφήνουμε να κρυώσουν, πριν τα κόψουμε.

Συμβουλή
Εάν δούμε, ότι τα τσουρέκια παίρνουν χρώμα στην επιφάνεια, χωρίς να έχουν ψηθεί εσωτερικά, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ