Ένας Έλληνας κατακτά τη Νέα Υόρκη

06.11.2008
Ταλαντούχος και νέος ο chef Μιχάλης Ψιλάκης έχει τρελάνει τους Νεοϋρκέζους με τις δημιουργίες του. Έφερε το κατσικάκι κι όχι μόνο στους γκουρμέ κύκλους της Νέας Υόρκης, κάνοντας στην πατρίδα του την καλύτερη διαφήμιση.

Πρωτότοκος γιος μιας παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας στο Λονγκ Άιλαντ, ο Μιχάλης Ψιλάκης στα 38 του χρόνια έχει ήδη στο ενεργητικό του μια εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία. Ο αμερικανικός Τύπος γράφει συνεχώς διθυράμβους γι αυτόν τον Έλληνα δεύτερης γενιάς chef, ενώ oι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης κατατάσσουν το εστιατόριό του «Ανθός» στην 3η θέση των δέκα καλύτερων εστιατορίων. Διόλου παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι χάρη στον «Ανθό», που βρίσκεται στην καρδιά του Μανχάταν, ο κ. Ψιλάκης έχει τιμηθεί με αστέρι Μισελέν, μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις που υπάρχουν διεθνώς για τη μαγειρική τέχνη.

Έμπνευση και μεράκι
Οι δραστηριότητές του βέβαια δεν σταματούν εδώ, καθώς ο κ. Ψιλάκης είναι ιδιοκτήτης άλλων δυο εστιατορίων, τα οποία έχει δημιουργήσει μαζί με την Ιταλίδα Ντονατέλα Αρπάια. Πρόκειται για το «Κέφι», ένα ζεστό, φιλόξενο χώρο, όπου σερβίρονται παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, και το «Μia Dona», ένα λιτό, κομψό χώρο, με επιλεγμένες ελληνικές και ιταλικές σπεσιαλιτέ, εμπνευσμένες από τις πατρίδες των δημιουργών. Τα μυρωδικά της ελληνικής γης, το μεράκι, η έμπνευση από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και φυσικά η εφαρμογή της σε μια πιο γκουρμέ εκδοχή τον έφεραν στην κορυφή.

Στιγμιότυπα ζωής
Τα πρώτα γαστρονομικά βιώματα προέρχονται από την οικογένεια, όπου η φιλοξενία και η απόλαυση του φαγητού με φίλους και συγγενείς έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο. Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις με τριάντα ή σαράντα καλεσμένους, ο μελλοντικός σεφ γέμιζε τα ποτήρια, σέρβιρε τους μεζέδες και βοηθούσε με τη μαγειρική. Όταν ο πατέρας του εγκατέστησε μια τεράστια ψησταριά στην αυλή, τα καθήκοντα του Μιχάλη επεκτάθηκαν στο ψήσιμο των αρνιών στη σούβλα, τα οποία συνόδευαν τα εντυπωσιακά πιάτα της μητέρας του.

Γεύσεις της μαμάς
Δεινή μαγείρισσα, η μητέρα του έφερε από την πατρίδα της, την Καλαμάτα, όλα τα «αγαθά» της πελοποννησιακής γης: ελιές Καλαμών, ελαιόλαδο, κρασί από τη Νεμέα, μυρωδικά και βότανα. Του έμαθε τα πάντα για τις γεύσεις και τις τεχνικές της κλασικής ελληνικής κουζίνας και παραμένει η σημαντικότερη επίδραση στη μαγειρική του τέχνη.

Αγάπη, αφοσίωση, προσφορά
«Θεωρώ ότι το φαγητό είναι δώρο και πιστεύω ότι όλοι οι σεφ έχουν κοινό χαρακτηριστικό αυτή την έμφυτη αίσθηση της προσφοράς». Βέβαια, δεν ήταν όλα εύκολα στην πορεία του. «Η γυναίκα μου έχει υποφέρει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εξαιτίας των προσωπικών μου στόχων και την ευχαριστώ γι αυτό. Σήμερα μπορώ πια να πω ότι το σημαντικότερο δημιούργημα στη ζωή μου είναι ο γιος μου».

Η οικογένεια πάνω απ όλα
«Το φαγητό και η μαγειρική μάς φέρνουν πιο κοντά. Για μένα, το να βλέπω τη μητέρα, τις θείες και τη γιαγιά μου να χρησιμοποιούν το φαγητό για να ενώσουν τις οικογένειες, με σκοπό να γευτούν το φαγητό και να απολαύσουν τη συντροφιά, είναι κάτι πολύ όμορφο».

Πάθος, το μυστικό της επιτυχίας
«Ο πατέρας μου υπήρξε και θα είναι πάντα το πρότυπό μου. Όταν ήμουν 11 χρονών, μου είπε να διαλέξω κάτι που θα αγαπούσα και να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι εκείνο που εννοούσε ήταν ότι αν έχεις επιλέξει τυχαία να ασχοληθείς με κάτι, δεν θα μπορέσεις ποτέ να συναγωνιστείς τους πετυχημένους, που αγαπούν αυτό που κάνουν. Το μυστικό της επιτυχίας λοιπόν είναι να βρεις αυτό που σε εμπνέει και να έχεις πάθος».

Η συνταγή

Πικάντικο γιουβέτσι θαλασσινών

Υλικά
1 λίτρο ζωμός ψαριού
1 βραστός αστακός χωρίς το κέλυφος
2 γαρίδες
ποικιλία θαλασσινών (καραβίδες, αχηβάδες, μύδια, χτένια)
2 φλιτζάνια κριθαράκι
1/4 + 1/4 κουταλάκι του γλυκού κρόκο (σαφράν)
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι άνηθος
1 κουταλάκι μαϊντανός
1/2 κουταλάκι δυόσμος
2 κουταλιές της σούπας ξίδι από σέρι
φρέσκο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
μια σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
πιπερίτσα

Βράζετε το ζωμό, προσθέτετε 1/4 κουταλάκι κρόκο, λίγο αλάτι και την πιπερίτσα, ρίχνετε το κριθαράκι. Μόλις γίνει σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό. Σε βαθύ τηγάνι με μέτρια φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πάπρικα. Σβήνετε με το ξίδι, προσθέτετε 1 φλιτζάνι ζωμό, τα μύδια και τις αχηβάδες. Όταν ανοίξουν τα μύδια, τα βγάζετε και τα προσθέτετε στα υπόλοιπα θαλασσινά, τα οποία έχετε ήδη βράσει. Προσθέτετε το κριθαράκι, τον υπόλοιπο κρόκο, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε προσεκτικά, προσθέτετε τα μυρωδικά, λίγο αλάτι ακόμη, αν χρειάζεται, και περιχύνετε με το ελαιόλαδο.

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ