Τιμπάλ με μανιτάρια

13.11.2008
Εντυπωσιακό σε εμφάνιση και γεύση!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
  • 1/2 πακετάκι ΒΙΤΑΜ
  • Για τη γέμιση:
  • 1/2 κιλό μανιτάρια
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 καρότο
  • 1/2 φλιτζ. μύρτηλα
  • 3 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • 1 κουταλιά μαϊντανό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουταλιά ΒΙΤΑΜ για το άλειμμα της φόρμας

Τι κάνουμε:

Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ξεφλουδίζουμε το καρότο, το πλένουμε, το κόβουμε σε κύβους και το βάζουμε στο μπολ με τα μανιτάρια.

Λιώνουμε τις 3 κουταλιές ΒΙΤΑΜ σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, έως ότου χρυσίσουν. Κατόπιν, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το καρότο, τα μύρτηλα, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5-6 λεπτά. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό και βάζουμε το ψωμί να μουλιάσει. Μόλις μουλιάσει, αφαιρούμε την κόρα, το στίβουμε καλά με τα χέρια μας και το βάζουμε σε ένα άλλο μπολ.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ρίχνουμε το λιωμένο ΒΙΤΑΜ στο μπολ με το ψωμί και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, έως ότου γίνει σαν ζύμη.

Αλείφουμε μία μεσαία φόρμα πουτίγκας με το ΒΙΤΑΜ και στρώνουμε τη ζύμη ψωμιού, αφού κρατήσουμε λίγη για να σκεπάσουμε τη γέμιση, φροντίζοντας να καλύπτει τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματά της. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, τη σκεπάζουμε με τη ζύμη που κρατήσαμε και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

Συμβουλή

Για να κρατήσει το τιμπάλ το λευκό του χρώμα μπορούμε να βάλουμε τη φόρμα να ψηθεί σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ταψάκι με νερό.

Το κατάλληλο κρασί: Νεμέα παλαιωμένη.