Παέγια

27.11.2008
Ενα από τα πιο γνωστά ισπανικά πιάτα!

Τι έχουμε:

  • 3 γαρίδες μεγάλες ΚαLLΙΜΑΝΙS
  • 1 συσκευασία γαρίδες μεσαίες χωρίς κέλυφος με ουρά ΚαLLΙΜΑΝΙS
  • 1 συσκευασία μύδια ψίχα ΚαLLΙΜΑΝΙS
  • 10 μύδια με κέλυφος
  • 2 καλαμαράκια
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 2 πιπεριές (1 κόκκινη και 1 πορτοκαλί)
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • 1/2 φλιτζάνι αρακά
  • 2 φλιτζάνια ρύζι
  • 6-7 στίγματα κρόκου Κοζάνης
  • 3 κουταλιές μαργαρίνη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Ξύνουμε με ένα βουρτσάκι τα μύδια με κέλυφος και τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Πλένουμε τις γαρίδες, τα μύδια ψίχα και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα μύδια με κέλυφος. Πλένουμε τα καλαμαράκια, χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα τους, αφαιρούμε τα έντερα, το χόνδρο τους, τα ξεπλένουμε πολύ καλά για να φύγει όλο το μελάνι τους και τα κόβουμε σε ροδέλες.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και βράζουμε τις γαρίδες και τα μύδια για 5-6 λεπτά. Στη συνέχεια τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Οσα από τα μύδια με κέλυφος δεν ανοίξουν, τα πετάμε. Κρατάμε τον ζωμό τους και μέσα διαλύουμε τα στίγματα κρόκου Κοζάνης.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμεστο ειδικό σκεύος για παέγια με τη μαργαρίνη, έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα μύδια, τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές ψιλοκομμένες, τον αρακά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Κατόπιν, ρίχνουμε τον ζωμό με τον κρόκο, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις. Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Σερβίρουμε την παέγια μέσα στο σκεύος της.

Συμβουλή
Για μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων, αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να προσθέσουμε και κομματάκια βρασμένου κοτόπουλου.

Το κατάλληλο κρασί Ντεμπίνα Ηπείρου.