Τηγανόψωμο της λεϊλά

18.12.2008
Παραδοσιακό και εύκολο!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια νερό χλιαρό
  • 20 γρ. μαγιά νωπή
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 κουταλάκι γλυκάνισο
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς για το τηγάνισμα
  • 1/2 φλιτζ. βιτάμ για το τηγάνισμα

Τι κάνουμε:

Ρίχνουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ και διαλύουμε τη μαγιά.

Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το αλάτι και το γλυκάνισο.

Κατόπιν, ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε το νερό με τη διαλυμένη μαγιά και το λάδι ανακατεύοντας διαρκώς με τα χέρια μας.

Ζυμώνουμε τα υλικά, έως ότου γίνουν μια ζύμη λεία και αρκετά σφιχτή. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, σκεπασμένη με ένα πανί, σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστούν.

Κατόπιν, σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό φύλλο, πάχους περίπου ενός εκατοστού.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο από το λάδι μαζί με λίγο από το βιτάμ και τηγανίζουμε ένα ένα τα τηγανόψωμα γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Φροντίζουμε μετά από κάθε τηγανόψωμο να προσθέτουμε λίγο λάδι και βιτάμ.

Αφού ψήσουμε όλα τα τηγανόψωμα τα βάζουμε σε πιατέλα και ανάμεσά τους στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να τραβήξει το περιττό λάδι.

Συμβουλή
Αν θέλουμε τα τηγανόψωμα να γίνουν πιο φουσκωτά, μπορούμε να αφήσουμε τα φύλλα πριν τα τηγανίσουμε να φουσκώσουν.

Το κατάλληλο κρασί Ξινόμαυρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ