Sacher - Torte: Η συνταγή για το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο γλυκό κατευθείαν από τη Βιέννη

Sacher - Torte: Η συνταγή για το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο γλυκό κατευθείαν από τη Βιέννη
Μια τούρτα που θεωρείται «ο βασιλιάς των επιδορπίων».

Η πιο διάσημη τούρτα στον κόσμο, η Sacher - Torte, αποτελεί μια συνέπεια πολλών μοιραίων ανατροπών. Η πρώτη τούρτα παρασκευάστηκε το 1832, όταν ο Αυστριακός Καγκελάριος, πρίγκιπας Klemens Wenzel von Metternich, ανέθεσε στο προσωπικό της κουζίνας του να φτιάξει ένα εξαιρετικό επιδόρπιο για να εντυπωσιάσει τους ξεχωριστούς καλεσμένους του. Όπως το έφερε η τύχη, ο σεφ είχε αρρωστήσει εκείνο το βράδυ, αφήνοντας τον μαθητευόμενο σεφ, τον 16χρονο τότε Franz Sacher, να κάνει αυτή τη δουλειά. Τα λόγια του Metternich προς τον ταλαντούχο έφηβο ήταν: «Ελπίζω να μην με ντροπιάσεις απόψε».

Ο Franz Sacher άδραξε την ευκαιρία και επινόησε το ιστορικό γλυκό, την τούρτα σοκολάτας που θα έμενε στην ιστορία ως ο βασιλιάς των επιδορπίων: η Sacher-Torte. Και η ειρωνεία είναι ότι δεν ήταν στο μενού εκείνο το βράδυ. Η τούρτα σύντομα λατρεύτηκε και κέρδισε τις καρδιές (και τους ουρανίσκους) του κόσμου.

Και μάλιστα οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες της Βιέννης κάνουν ουρά κάθε παραμονή Χριστουγέννων έξω από το ξενοδοχείο Sacher της πρωτεύουσας της Αυστρίας, για να απολαύσουν τη μοναδική τούρτα.

{https://www.instagram.com/p/C0eU4Fms0XK/}

Ένα υπέροχο κέικ Χριστουγέννων με vintage συνταγή

Εάν θες να τη δοκιμάσεις και εσύ ιδού η συνταγή:

Συστατικά

Για το Κέικ

  • 130 γρ μαύρης σοκολάτας (ελάχ. 55% περιεκτικότητα σε κακάο)
  • 1 στικ βανίλιας
  • 150 γρ βούτυρο μαλακωμένο
  • 100 γρ ζάχαρη άχνη
  • 6 Αυγά
  • 100 γρ ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 140 γρ αλεύρι σίτου

Ακόμα

  • Μαγειρικό λίπος και αλεύρι για τη φόρμα
  • 200 γρ μαρμελάδα βερίκοκο
  • 200 γρ ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη (castor)
  • 150 γρ μαύρη σοκολάτα (ελάχ. 55% περιεκτικότητα σε κακάο)
  • Κρέμα σαντιγί χωρίς ζάχαρη για το γαρνίρισμα

Πώς να φτιάξεις χριστουγεννιάτικο δέντρο σφολιάτας

Οδηγίες

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 170°C. Στρώσε τη βάση ενός ταψιού για κέικ με χαρτί ψησίματος, λάδωσε τα πλαϊνά και πασπάλισε με λίγο αλεύρι.
  • Λιώσε την κουβερτούρα σε βραστό νερό. Άφησέ τη να κρυώσει ελαφρώς.
  • Κόψε το στικ βανίλιας κατά μήκος και ξύσε τους σπόρους. Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός με σύρμα, χτύπα το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και τους σπόρους βανίλιας μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες.
  • Ξεχώρισε τα αυγά. Χτύπα έναν έναν τους κρόκους στο μείγμα του βουτύρου. Τώρα πρόσθεσε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα. Χτύπα τα ασπράδια με την άχνη μέχρι να σφίξουν και μετά βάλε από πάνω το μείγμα βουτύρου και σοκολάτας. Κοσκίνισε το αλεύρι πάνω από το μείγμα και μετά ρίξε μέσα το αλεύρι και τα χτυπημένα ασπράδια.
  • Μετάφερε το μείγμα στη φόρμα, λείανε το πάνω μέρος και ψήσε στο φούρνο (μεσαία σχάρα) για 10-15 λεπτά, αφήνοντας την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη. Στη συνέχεια κλείσε το φούρνο και ψήσε για περίπου 50 λεπτά. (Το κέικ είναι έτοιμο όταν υποχωρεί ελαφρώς στην αφή.)
  • Βγάλε το κέικ από το φούρνο και χαλάρωσε τα πλαϊνά του ταψιού. Ρίξε προσεκτικά το κέικ σε μια σχάρα στρωμένη με χαρτί ψησίματος και άφησέ το να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, τράβηξε το χαρτί ψησίματος, αναποδογύρισε το κέικ και άφησέ το στη σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  • Κόψε το κέικ στη μέση οριζόντια. Ζέστανε τη μαρμελάδα και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Άλειψε το πάνω μέρος και στα δύο μισά κέικ με τη μαρμελάδα και τοποθέτησε το ένα πάνω στο άλλο. Άλειψε και τα πλαϊνά με τη μαρμελάδα.
  • Για να φτιάξεις το γλάσο, βάλε την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με 125 ml νερό και βράσε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Βγάλε το σιρόπι ζάχαρης από την εστία και άφησέ το να κρυώσει λίγο. Χοντρόκοψε την κουβερτούρα προσθέτοντάς τη σταδιακά στο σιρόπι και ανακάτεψε μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο υγρό.
  • Ρίξε όλο το χλιαρό υγρό του γλάσου ταυτόχρονα πάνω από το κέικ και άπλωσε γρήγορα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Άφησε το γλάσο να δέσει για μερικές ώρες. Σέρβιρε γαρνίροντας με σαντιγί.
Τελευταία τροποποίηση στις 21.12.2023 - 10:02