Ένα υπέροχο κέικ Χριστουγέννων με vintage συνταγή

15.12.2022
Ένα υπέροχο κέικ Χριστουγέννων με vintage συνταγή
Μπορεί να έχεις δοκιμάσει να φτιάξεις μελομακάρονα ή κουραμπιέδες από παραδοσιακές συνταγές αλλά κέικ Χριστουγέννων από συνταγή του 1960 ίσως να μην έχεις κάνει ποτέ. Για αυτό σημέιωσε αυτά τα υλικά σε ένα χαρτί, πετάξου μέχρι το σούπερ μάρκετ και ξεκίνα το σήμερα κιόλας. Είναι σίγουρο ότι θα ξετρελαθείς με τη γεύση του και θα θες να το ξαναφτιάξεις και για την ημέρα των Χριστουγέννων που θα υποδεχθείς τους καλεσμένους σου!

Υλικά

  • 225 γρ.αλεύρι
  • 3 αυγά
  • 240 γρ κορινθιακή σταφίδα
  • 120 ραζακί σταφύλι (χωρίς κουκούτσια)
  • 90 γρ σουλτανίνα
  • 180γρ βούτυρο
  • 180γρ ζάχαρη
  • 90γρ σιρόπη ή λίγη γλυκόζη
  • ¼ κουταλιάς γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλιάς ανάμικτα μπαχαρικά
  • 2 κουταλιές σούπας κονιάκ ή γάλα
  • 30γρ αμύγδαλα γλυκά
  • 30 γρ πικραμύγδαλα
  • 2 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ

Προετοιμασία

Ντύσε μια φόρμα με διπλό λαδόχαρτο. Τρίψε τις σταφίδες με αλεύρι. Βάλε το γάλα να κάψει και άφησέ το να κρυώσει, χτύπα το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και πρόσθεσε τα αυγά, (ένα ένα τη φορά) μαζί με μια κουταλιά σούπας αλεύρι. Προηγουμένως έχεις κοσκινίσει το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Δούλεψε πολύ καλά το μίγμα, πρόσθεσε τις σταφίδες, τα μπαχαρικά, το γάλα και τα λοιπά υλικά. Τελευταίο δε, πρόσθεσε και το υπόλοιπο αλεύρι. Άδειασε το μίγμα στη φόρμα και ψήσε σε μέτριο φούρνο 4 ώρες. Σκέπασε το κέικ με ζύμη αμυγδάλων.

Ζύμη αμυγδάλων

  • 3 πικραμύγδαλα κοπανισμένα
  • 350 γρ κοπανισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα
  • 180 γρ ψιλή ζάχαρη
  • 180 γρ άχνη ζάχαρη
  • Χυμό μισού λεμονιού
  • 1 κουταλιά γλυκού εσάνς βανίλιας
  • 1 αυγό

Πρόσθεσε το λεμόνι και τη βανίλια στο αυγό και χτύπα τα μαζί. Ανάμιξε τη ζάχαρη με τα αμύγδαλα, ρίξε τα και αυτά στο μίγμα του αυγού και ανάμιξε καλά. Δούλεψε μέχρι να γίνει μια ζύμη ευλύγιστη χωρίς να είναι λαδερή.

Άλειψε το κέικ με χτυπημένο ασπράδι ή μαρμελάδα βερύκοκο και σκέπασε το με τη ζύμη αμυγδάλων. Άσε το κέικ σκεπασμένο με τη ζύμη των αμυγδάλων όσο το δυνατόν περισσότερο και μετά γλάσαρε από πάνω με το γλασάρισμα Ρουαγιάλ.

Γλασάρισμα Ρουαγιάλ

  • 750 γρ ζάχαρη άχνη
  • 3 ασπράδια
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Κοσκίνισε τη ζάχαρη, σπάσε μέσα στη ζάχαρη τα ασπράδια και δούλεψε το μίγμα πολύ καλά με ξύλινο κουτάλι.

Δούλεψε μέχρις ότου το γλασάρισμα φτάσει σε τέτοιο σημείο πυκνότητος που δεν πέφτει εύκολα. Ρίξε και λίγες σταγόνες λεμονιού. Άλειψε το κέικ πάνω από το περίβλημα των αμυγδάλων με αυτό το γλασάρισμα.

Εάν δεν στρώνει καλά η επιφάνεια, βούτα το μαχαίρι που χρησιμοποιείς για το στρώσιμο σε βραστό νερό πού και πού.

Το κέικ των Χριστουγέννων είναι έτοιμο.