Τάρτα καπνιστού σολομού, μάραθου και μασκαρπόνε με βότανα

17.12.2022
Τάρτα καπνιστού σολομού, μάραθου και μασκαρπόνε με βότανα
Αυτή η κομψή τάρτα σφολιάτας είναι νόστιμη, αλμυρή και φτιάχνεται γρήγορα μόλις ξεπαγώσεις τη ζύμη

Αυτή η κομψή τάρτα σφολιάτας είναι νόστιμη, αλμυρή και φτιάχνεται γρήγορα μόλις ξεπαγώσεις τη ζύμη. Η χρήση σφολιάτας που δεν περιέχει καθόλου βούτυρο δίνει την πιο πλούσια γεύση. Ο καπνιστός σολομός προσφέρει ένα εκλεπτυσμένο και όμορφο αποτέλεσμα εδώ.

Η συνταγή για τις καλύτερες πατάτες φούρνου

Συστατικά (8 έως 12 μερίδες)
1 μεγάλος βολβός μάραθου (ή 2 μικροί)
1-2 λεμόνια
2 κουταλάκια του γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, + λίγο περισσότερο
1 φλιτζάνι μασκαρπόνε
2 κουταλιά της σούπας φρέσκο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο, συν περισσότερα κλωνάρια για γαρνίρισμα
1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το ξεσκόνισμα της επιφάνειας εργασίας
1 φύλλο σφολιάτας, αποψυγμένο αν καταψυχθεί
120 γραμμάρια καπνιστού σολομού σε λεπτές φέτες
2 κουταλιά της σούπας κάπαρη, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη

Τάρτα πατάτας με κατσικίσιο τυρί και θυμάρι

Εκτέλεση
Κόψε το μάραθο από πάνω προς τα κάτω στη μέση και μετά χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να κόψεις τον παχύ πυρήνα στο κέντρο. Αφαίρεσε το σκληρό εξωτερικό στρώμα. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψε το μάραθο οριζόντια όσο πιο λεπτές μπορείς. Θα πρέπει να έχεις περίπου 3 έως 3 ½ φλιτζάνια.

Τρίψε 1½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από το λεμόνι και στη συνέχεια στύψε 1½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, κρατώντας το ξύσμα και το χυμό ξεχωριστά.

Σε ένα μπολ ανακάτεψε τις φέτες μάραθου, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μια πρέζα μαύρο πιπέρι. Άφησε το να καθίσει για 20 λεπτά για να μαλακώσει ο μάραθος.

Εν τω μεταξύ, ζέστανε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώσε ένα ταψί με λαδόκολλα. Σε ένα άλλο μεσαίο μπολ ανάμειξης, χρησιμοποίησε μια λαστιχένια σπάτουλα για να ανακατέψεις το μασκαρπόνε, τα βότανα, το αυγό, το ξύσμα λεμονιού, το υπόλοιπο ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μέχρι να ενωθούν καλά.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, άπλωσε τη σφολιάτα για να σχηματίσεις ένα ορθογώνιο 33 επί 28 εκατοστά. Μετάφερε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χάραξε ελαφρά ένα περίγραμμα 1,5 εκατοστού γύρω από τις άκρες της σφολιάτας.

Άπλωσε ομοιόμορφα το μείγμα μασκαρπόνε μέσα στο χαραγμένο περίγραμμα. Στράγγιξε τα περιττά υγρά από το μάραθο και τακτοποίησε τις φέτες σε ομοιόμορφη στρώση πάνω από το μασκαρπόνε.

Ψήσε μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η ζύμη, για 22 με 28 λεπτά. Άφησε την τάρτα να κρυώσει στο ταψί της σε μια σχάρα για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν τη σερβίρεις (ή έως και 4 ώρες).

Για να σερβίρεις κόψε την τάρτα σε κομμάτια. Πρόσθεσε στο καθένα μια φέτα καπνιστό σολομό, ράντισε με λίγο χυμό λεμονιού και γαρνίρισε με κάπαρη, άνηθο και μαύρο πιπέρι.