Πίτα ντομάτας και καλαμποκιού με κρούστα cheddar

03.12.2022
Πίτα ντομάτας και καλαμποκιού με κρούστα cheddar
Σε αυτήν την πίτα, τα ντοματίνια, το φρέσκο καλαμπόκι και τα κρεμμύδια τυλίγονται σε μια νιφάδα κρούστας cheddar

Σε αυτήν την πίτα, τα ντοματίνια, το φρέσκο καλαμπόκι και τα κρεμμύδια τυλίγονται σε μια νιφάδα κρούστας cheddar. Φρόντισε να την ψήσεις για αρκετή ώρα και μην φοβάσαι να αφήσεις την κρούστα να πάρει βαθύ χρυσαφί χρώμα και να αφήσεις τη βάση να ψηθεί. Ένας καλός τρόπος για να ελέγξεις αν είναι έτοιμη είναι να ανακινήσεις απαλά το φύλλο ψησίματος: Η κρούστα που δεν έχει ψηθεί τελείως θα παραμείνει στη θέση της στο ταψί, ενώ μια καλά ψημένη κρούστα θα γλιστρήσει εύκολα από τη μια άκρη στην άλλη.

Τάρτα πατάτας με κατσικίσιο τυρί και θυμάρι

Συστατικά
Για την κρούστα Cheddar
2½ φλιτζάνια/320 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, + λίγο περισσότερο
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι kosher
1 φλιτζάνι/225 γραμμάρια κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
225 γραμμάρια τριμμένο τσένταρ (περίπου 2 φλιτζάνια)
¾ φλιτζάνι παγωμένο νερό, συν περισσότερο όσο χρειάζεται
Για τη γέμιση
7 φλιτζάνια/1 κιλό ντοματίνια
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι kosher
¾ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, συν περισσότερο για γεύση
3 φλιτζάνια/435 γραμμάρια φρέσκο ή κονσερβοποιημένο καλαμπόκι
1 ματσάκι/120 γραμμάρια κρεμμυδάκια, κομμένα σε κομμάτια
1 μεγάλο αυγό
Φρέσκος βασιλικός, για το σερβίρισμα

Ταλιατέλες με προσούτο και βούτυρο

Εκτέλεση
Φτιάξε την κρούστα cheddar: Στο μπολ του πολυμίξερ, χτύπησε το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να ενωθούν καλά. Πρόσθεσε το βούτυρο και χτύπησε το μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό. Θα υπάρχουν ορατά κομμάτια βουτύρου, αλλά θα πρέπει να είναι αρκετά μικρά. Πρόσθεσε το τριμμένο τυρί και ανακάτεψέ τα.

Μετάφερε το μείγμα σε ένα μεσαίο μπολ, κάνε μια λακκούβα στο κέντρο του μπολ και ρίξε το παγωμένο νερό. Ρίξε το μείγμα με τα χέρια σου για να μοιραστεί το νερό σε όλο το αλεύρι. Μόλις το μείγμα γίνει πολύ λεπτή ψίχα, ζύμωσε μερικές φορές μέχρι να ενωθεί. Εάν υπάρχουν μέρη της ζύμης που είναι πιο ενυδατωμένα, χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να τα σπάσεις και μετά ενσωμάτωσε τα πιο στεγνά μέρη της ζύμης. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι τελείως λεία ή πολύ υγρή. Εάν χρειάζεται, πρόσθεσε περισσότερο παγωμένο νερό, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά, μέχρι το μείγμα να συγκρατηθεί εύκολα σε μια μπάλα.

Πλάσε τη ζύμη σε δίσκο πάχους 2μιση εκατοστών και τύλιξε σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη. Βάλε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή έως και 2 ημέρες.

Φτιάξε τη γέμιση: Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς με σχάρες στο πάνω και κάτω τρίτο του φούρνου. Σε ένα ταψί, βάλε τις ντομάτες, το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο και αλατοπιπέρωσε. Μετάφερε στην επάνω σχάρα του φούρνου και ψήσε μέχρι να ζαρώσουν οι ντομάτες, να ροδίσουν ελαφρά οι φλούδες, για 25 με 30 λεπτά. Ψύξε τελείως.

Όταν οι ντομάτες έχουν κρυώσει εντελώς, μετάφερέ τις απαλά σε ένα μεσαίο μπολ. Αν έχουν βγάλει πολλά υγρά, στράγγιξε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι πριν τις βάλεις στο μπολ. Ανακάτεψε τους κόκκους του καλαμποκιού και τα κρεμμύδια στις ντομάτες. Αλατοπιπέρωσε.

Στρώσε ένα ταψί με λαδόκολλα. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και χρησιμοποιώντας έναν ελαφρά αλευρωμένο πλάστη, άνοιξε τη ζύμη. Μετάφερε απαλά τη ζύμη στο έτοιμο φύλλο ψησίματος.

Μετάφερε απαλά το κρύο μείγμα ντομάτας και καλαμποκιού στο κέντρο της ζύμης και άπλωσε σε μια ομοιόμορφη στρώση, αφήνοντας το εξωτερικό 5 εκατοστά ακάλυπτο. Δουλεύοντας λίγο τη φορά, δίπλωσε τις εξωτερικές άκρες πάνω από τη γέμιση, πιέζοντας τις άκρες καθώς τις δουλεύεις.

Σε ένα μικρό μπολ, χτύπησε ελαφρά το αυγό και 1 κουταλιά της σούπας νερό μαζί για να ενωθούν. Άπλωσε το μείγμα γύρω από την εξωτερική άκρη της κρούστας.

Μετάφερε την πίτα στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήσε μέχρι να ροδίσει η κρούστα, 50 λεπτά με 1 ώρα.

Άφησε να κρυώσει τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρεις. Σέρβιρε απευθείας στο ταψί ή χρησιμοποίησε τη λαδόκολλα για να τη σύρεις σε ένα ξύλο κοπής και, στη συνέχεια, αφαίρεσε τη λαδόκολλα για να την κόψεις σε φέτες και σέρβιρε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και γαρνίρισε με βασιλικό λίγο πριν το σερβίρεις.