Ταλιατέλες με προσούτο και βούτυρο

30.10.2022
Ταλιατέλες με προσούτο και βούτυρο
Μια συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο μαγειρικής για ζυμαρικά του Evan Funke, «American Sfoglino»

Όπως το cacio e pepe, αυτά τα ζυμαρικά με προσούτο - επικαλυμμένα με γαλακτωματοποιημένο βούτυρο, νερό μαγειρέματος για ζυμαρικά και παρμεζάνα - απαιτούν εξάσκηση για να τα τελειοποιήσεις, αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολο. Προσαρμοσμένα από το βιβλίο μαγειρικής για ζυμαρικά του Evan Funke, «American Sfoglino», αυτό το πιάτο συνδυάζεται με λίγα μόνο υλικά, αλλά θα πρέπει να δουλέψεις γρήγορα. Σερβίρεται αμέσως, καθώς τα ζυμαρικά μπορούν να χάσουν τη νοστιμάδα τους μέσα σε λίγα λεπτά καθώς απορροφούν τη σάλτσα.

Ζυμαρικά με χτένια, ντομάτες και βότανα

Συστατικά (2 μερίδες)
6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
60 γραμμάρια προσούτο, κομμένο σε κομμάτια μπουκιάς
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
200 γραμμάρια ταλιατέλες
½ φλιτζάνι ψιλοτριμμένη παρμεζάνα, και λίγη περισσότερη για γαρνίρισμα, αν θέλεις

Ζυμαρικά με καραμελωμένο καλαμπόκι, σπαράγγια και ρικότα

Εκτέλεση
Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώσε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αφρατέψει και να ροδίσει, περίπου 1 λεπτό. Πρόσθεσε το μισό προσούτο σε μια επίπεδη στρώση. Μαγείρεψε μέχρι να γίνει τραγανό, για 1 έως 2 λεπτά, στη συνέχεια μετάφερε το μαγειρεμένο προσούτο σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Επανάλαβε με το υπόλοιπο προσούτο, αφήνοντάς το στο τηγάνι και απόσυρε το τηγάνι από τη φωτιά.

Αλατοπιπέρωσε ελαφρά το βραστό νερό. Όταν διαλυθεί το αλάτι, πρόσθεσε τις ταλιατέλες και μαγείρεψε μέχρι να μαλακώσουν λίγο, 2 με 4 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Λίγο πριν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, επανάφερε το τηγάνι στη φωτιά και ζέστανε σε μέτρια φωτιά. Μην στραγγίζεις τα ζυμαρικά, αλλά χρησιμοποίησε μια λαβίδα και μετάφερε τα βρασμένα ζυμαρικά απευθείας στο τηγάνι. Δουλεύοντας γρήγορα, πρόσθεσε ½ φλιτζάνι παρμεζάνα και περίπου ¼ φλιτζάνι από το νερό μαγειρέματος των ζυμαρικών και ανακάτεψε δυνατά, ανακινώντας ταυτόχρονα το τηγάνι και μαγείρεψε μέχρι να γίνει μεταξένια η σάλτσα, περίπου 1 λεπτό.

Μοίρασε τα ζυμαρικά σε ρηχά μπολ, πασπάλισε με πιπέρι και το υπόλοιπο προσούτο και σέρβιρε αμέσως, μαζί με περισσότερη παρμεζάνα αν θέλεις.