Κέικ μπισκότων με μπαχαρικά κολοκύθας

29.10.2022
Κέικ μπισκότων με μπαχαρικά κολοκύθας
Μια απόλυτα φθινοπωρινή συνταγή

Δύο καρυκευμένα μπισκότα εμποτίζονται με λίγο καφέ και στη συνέχεια στρώνονται με μια σαντιγί κολοκύθας σε αυτό το πλούσιο, κομψό κέικ. Εάν δεν έχετε μπαχαρικά κολοκύθας αλλά έχεις ένα σχετικά καλά εφοδιασμένο ντουλάπι μπαχαρικών, μπορείς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική εκδοχή.

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας που θα βρεις!

Συστατικά
1 φλιτζάνι/230 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1½ φλιτζάνια/190 γραμμάρια ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
2 κουταλιές της σούπας μπαχαρικό κολοκύθας, συν περισσότερο για πασπάλισμα
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι kosher
2 φλιτζάνια/255 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1¾ φλιτζάνια σαντιγί
½ φλιτζάνι κονσερβοποιημένος πουρές κολοκύθας
½ φλιτζάνι έτοιμος καφές, σε θερμοκρασία δωματίου

Κέικ με κουρκουμά και λεμόνι

Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Στο μπολ ενός μίξερ, πρόσθεσε το βούτυρο, 1 φλιτζάνι ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, το μπαχαρικό κολοκύθας, 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Χτύπησε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης στο βούτυρο, μετά δυνάμωσε την ταχύτητα σε μέτρια προς δυνατή ένταση και χτύπησε μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά.

Κλείσε το μίξερ, πρόσθεσε το αλεύρι και χτύπησε σε χαμηλή ταχύτητα, αυξάνοντας σιγά σιγά την ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι, ξύνοντας τα πλαϊνά του μπολ όσο χρειάζεται. Πρόσθεσε ¼ φλιτζάνι από την παχύρρευστη κρέμα και χτύπησε σε μέτρια προς δυνατή ένταση μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

Μοίρασε το μείγμα σε δύο φόρμες για κέικ. Με βρεγμένα χέρια πίεσε το μείγμα στον πάτο και στις άκρες κάθε ταψιού για να δημιουργήσεις μια επίπεδη στρώση. Ψήσε για 20 έως 25 λεπτά. Βγάλε από το φούρνο και, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, τρύπησε παντού με ένα πιρούνι όσο τα μπισκότα είναι ακόμα μαλακά. Άφησε το να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά και μετά πέρασε ένα μαχαίρι βουτύρου στις άκρες για να χαλαρώσουν τα μπισκότα. Αναποδογύρισε προσεκτικά σε μια σχάρα για να ολοκληρωθεί η ψύξη.

Πλύνε και στέγνωσε το μπολ του μίξερ και τοποθέτησε το εξάρτημα του χτυπήματος. Πρόσθεσε το υπόλοιπο 1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, ½ φλιτζάνι ζάχαρη ζαχαροπλαστικής και 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας στο μπολ και χτύπησε σε μέτρια ταχύτητα, αυξάνοντας αργά σε μέτρια προς δυνατή και ανακατεύοντας μέχρι να γίνει παχύρρευστη η κρέμα. Αύξησε την ταχύτητα στο υψηλό και πρόσθεσε τον πουρέ κολοκύθας 1 κουταλιά της σούπας τη φορά μέχρι να σφίξει η κρέμα.

Φτιάξε το κέικ τοποθετώντας ένα από τα μπισκότα στο ταψί σερβιρίσματος και ρίχνοντας σιγά σιγά από πάνω το ¼ φλιτζάνι του καφέ. Μόλις μουλιάσει ο καφές στο μπισκότο, πρόσθεσε το μισό μείγμα της σαντιγί από πάνω, απλώνοντάς το μέχρι τις άκρες. Επανάλαβε με το υπόλοιπο μπισκότο, τον καφέ και τη σαντιγί.

Πασπάλισε την επάνω στρώση της σαντιγί με περισσότερο μπαχαρικό κολοκύθας και κάλυψε το κέικ χαλαρά με πλαστική μεμβράνη. Βάλε το κέικ στο ψυγείο όλη τη νύχτα — ιδανικά για ένα 24ωρο, ώστε τα μπισκότα να μαλακώσουν — και για έως και 2 ημέρες πριν το σερβίρεις, για καλύτερα αποτελέσματα.