Κέικ με κουρκουμά και λεμόνι

08.10.2022
Κέικ με κουρκουμά και λεμόνι
Το απλό αλλά και γευστικό κεικ που θα γίνει το νέο αγαπημένο σου

Αυτό το κέικ είναι τόσο καλό και τόσο απλό στη σύνθεση, που θα γίνει η go-to επιλογή που θα θέλεις να έχεις στο σπίτι σου ανά πάσα στιγμή.

Κέικ τζίντζερ με μελάσα

Συστατικά
Αντικολλητικό σπρέι μαγειρικής ή βούτυρο, για το άλειμμα του ταψιού
1½ φλιτζάνια/215 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
¾ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
2 λεμόνια
1 φλιτζάνι/200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη, συν 2 κουταλιές της σούπας για πασπάλισμα
¾ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή πλήρες γιαούρτι, συν περισσότερο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
2 μεγάλα αυγά
½ φλιτζάνι/115 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
Σαντιγί (προαιρετικά)

Η συνταγή για τα λαχταριστά και πολυαγαπημένα Churros

Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λίπανε ελαφρά ένα ταψί με αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι ή βούτυρο και στρώσε ένα αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας λίγη προεξοχή και στις δύο μακρύτερες πλευρές, ώστε να μπορείς να σηκώσεις εύκολα το κέικ μετά το ψήσιμο.

Χτύπησε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τον κουρκουμά σε ένα μεγάλο μπολ.

Τρίψε 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα από 1 λεμόνι σε ένα μέτριο μπολ. Κόψε το ξύσμα λεμονιού και στύψε 2 κουταλιές της σούπας χυμό σε ένα μικρό μπολ. Κόψε το λεμόνι σε λεπτούς κύκλους, πέταξε τους σπόρους και το άλλο μισό κράτησε το για άλλη χρήση.

Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι ζάχαρη στο ξύσμα λεμονιού στο μεσαίο μπολ. Τρίψε μαζί με τα δάχτυλά σου μέχρι η ζάχαρη να μυρίσει. Χτύπησε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και τις 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, πρόσθεσε το υγρό μείγμα στο μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Δίπλωσε το λιωμένο βούτυρο. Ξύσε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί, λειαίνοντας την κορυφή. Πασπάλισε από πάνω τις φέτες λεμονιού και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.

Ψήσε μέχρι να ροδίσει η κορυφή του κέικ, οι άκρες να απομακρυνθούν από τα πλαϊνά του ταψιού και ένα δοκιμαστικό που θα εισάγεις στο κέντρο να βγει καθαρό, 50 έως 60 λεπτά. Άφησε το να κρυώσει πριν το κόψεις. Το κέικ μπορεί να ψηθεί έως και 5 ημέρες πριν, να τυλιχτεί σφιχτά και να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου. Σέρβιρε με σαντιγί, αν θέλετε.