Τάρτα με σπαράγγια, κατσικίσιο τυρί και εστραγκόν

02.10.2022
Τάρτα με σπαράγγια, κατσικίσιο τυρί και εστραγκόν
Μια εύκολη συνταγή, ιδανική για το τραπέζι με φίλους, που το κάθε συστατικό έχει σημαντικό ρόλο στη γεύση

Επειδή δεν χρειάζεται να φτιάξεις τη δική σου κρούστα, αυτή η υπέροχη τάρτα με ρίγες σπαράγγι είναι τόσο εύκολη που μοιάζει σαν ψέμα. Αλλά δεν είναι. Είναι μια εντυπωσιακή, αβίαστα κομψή και ιδανική για την παρέα επιλογή. Καθώς υπάρχουν τόσο λίγα συστατικά σε αυτή τη συνταγή που το καθένα έχει μεγάλο αντίκτυπο, είναι καλύτερο να αγοράσεις μια καλή σφολιάτα που περιέχει βούτυρο. Εάν καταφέρεις να σερβίρεις αυτή την τάρτα ζεστή, μέσα σε μια ώρα από το ψήσιμο, θα είναι στα καλύτερα της, με τραγανή ζύμη που θρυμματίζεται σε βουτυρώδη κομμάτια όταν δαγκώνεις και τυρί που είναι ακόμα ρευστό. Εάν το εστραγκόν δεν είναι το αγαπημένο σου βότανο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σχοινόπρασο, βασιλικό ή μέντα.

Σπανακόπιτα στο τηγάνι

Συστατικά (6 έως 8 μερίδες)
1 φλιτζάνι μαλακό κατσικίσιο τυρί, σε θερμοκρασία δωματίου
1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, τριμμένη ή ψιλοκομμένη
1½ κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου εστραγκόν, συν περισσότερα για το σερβίρισμα
½ κουταλιά της σούπας ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι, συν περισσότερο για το πασπάλισμα
Πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι crème fraîche, σε θερμοκρασία δωματίου
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 τετράγωνη σφολιάτα με βούτυρο, αποψυγμένη
230 γραμμάρια λεπτά σπαράγγια, με τα άκρα κομμένα
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (προαιρετικά)
50 γραμμάρια παρμεζάνα, αποφλοιωμένη (περίπου ½ φλιτζάνι)

Ριζότο πράσου με μπιζέλια και πανσέτα

Παρασκευή
Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα μεσαίο μπολ, χρησιμοποίησε ένα πιρούνι ή μια ξύλινη κουτάλα για να πολτοποιήσεις το κατσικίσιο τυρί, το αυγό, το σκόρδο, το εστραγκόν, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με ένα σύρμα χτύπησε την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, άπλωσε τη σφολιάτα σε ένα ορθογώνιο ταψί. Μετάφερε τη ζύμη σε ένα φύλλο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χάραξε ελαφρά ένα περίγραμμα 1.5 εκατοστού γύρω από τις άκρες της σφολιάτας.

Άπλωσε ομοιόμορφα το μείγμα της crème fraîche στο εσωτερικό του χαραγμένου περιγράμματος. Στρώσε από πάνω τα σπαράγγια και τα άλειψε με ελαιόλαδο. Πασπάλισε λίγο αλάτι και την τριμμένη παρμεζάνα πάνω από τα σπαράγγια.

Ψήσε μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η ζύμη, για 25 με 30 λεπτά. Άφησε το να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά ή έως και 4 ώρες πριν το σερβίρεις. Στη συνέχεια πασπάλισε μαύρο πιπέρι, νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (αν χρησιμοποιείς), την παρμεζάνα και τα φύλλα εστραγκόν. Ρίξε λίγο λάδι από πάνω.