Μπάλες τυριού Cacio e Pepe

26.09.2022
Μπάλες τυριού Cacio e Pepe
Το λατρεμένο ιταλικό πιάτο παίρνει τη μορφή απολαυστικών μπαλών τυριού που όλοι θα λατρέψουν

Το cacio e pepe στα ελληνικά μεταφράζεται κυριολεκτικά "τυρί και πιπέρι", και στην Ιταλία συναντάται συχνά σε πιάτο ζυμαρικών. Σε αυτήν την εκδοχή όμως, την απλή αλλά πλούσια γεύση παίρνουν μπάλες τυριού που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δες παρακάτω πώς μπορείς να το φτιάξεις.

Τραγανά νιόκι με ντοματίνια και μοτσαρέλα

Συστατικά
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα, συν 1 κουταλάκι του γλυκού
½ φλιτζάνι/115 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
Αλάτι Kosher και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι/130 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 μεγάλα αυγά
½ φλιτζάνι/70 γραμμάρια φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
½ φλιτζάνι/70 γραμμάρια φρεσκοτριμμένο παλαιωμένο τυρί πεκορίνο, συν 2 κουταλιές της σούπας για πασπάλισμα

Κεφτεδάκια κοτόπουλου με παρμεζάνα

Παρασκευή
Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Τοποθέτησε ομοιόμορφα δύο σχάρες στο φούρνο.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζέστανε 1 φλιτζάνι γάλα με το βούτυρο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι σε μέτρια ποσότητα, μέχρι να αρχίσουν να δημιουργούνται φυσαλίδες περιμετρικά και το γάλα να ζεματιστεί. (Μην το αφήσεις να βράσει.)

Πρόσθεσε το αλεύρι με τη μία και χτύπησε δυνατά το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθεί. Χαμήλωσε τη φωτιά και μαγείρεψε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 2 λεπτά. Ρίξε το μείγμα στο μπολ ενός επεξεργαστή τροφίμων με τη λεπίδα. Πρόσθεσε αμέσως 4 αυγά, την παρμεζάνα και το πεκορίνο και χτύπησε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα αυγά και τα τυριά.

Στρώσε δύο ταψιά με λαδόκολλα. Δουλεύοντας σε παρτίδες, βάλε τη ζύμη με κουτάλι σε μια μεγάλη σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή άκρη. Τοποθέτησε τη ζύμη πάνω στα ταψιά σε μπάλες, τοποθετώντας τις σε απόσταση 2 εκατοστών.

Σε ένα μικρό μπολ, χτύπησε τα υπόλοιπα αυγά με το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα μέχρι να ενωθούν. Άλειψε ελαφρά το πάνω μέρος κάθε μπάλας με το μείγμα αυγών και πασπάλισε με το υπόλοιπο πεκορίνο. Αλατοπιπέρωσε.

Ψήσε τις μπάλες τυριού μέχρι να ροδίσουν, περίπου 15 με 20 λεπτά. Σερβίρονται ζεστές.