Ζυμαρικά με χτένια, ντομάτες και βότανα

07.08.2022
Ζυμαρικά με χτένια, ντομάτες και βότανα
Ένα πιάτο ιδανικό για καλοκαιρινό δείπνο

Αν και συνήθως χαρακτηρίζονται ως «ένα ιδιαίτερο» συστατικό, τα χτένια αποτελούν ένα δείπνο επειδή μαγειρεύονται σε λίγα λεπτά. Για να τα μαγειρέψεις καλά, κάνε υπομονή και άφησε το τηγάνι να ζεσταθεί αρκετά πριν προσθέσεις τα χτένια.

Ζυμαρικά με καραμελωμένα κολοκυθάκια

Συστατικά
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
1 κιλό λιγκουίνι ή άλλα μακριά, λεπτά ζυμαρικά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, + λίγο περισσότερο για προσθήκη
2 εσαλότ, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 ¼ κιλό ντοματίνια
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
Πρέζα νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (προαιρετικά)
1 κιλό μεγάλα θαλάσσια χτένια
1 ½ φλιτζάνι χοντροκομμένα ανάμεικτα βότανα, όπως εστραγκόν, μέντα, μαϊντανός και σχοινόπρασο, + περισσότερα για το σερβίρισμα

Παρασκευή
Φέρε μια μεγάλη κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό (2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλάτι kosher σε περίπου 7 λίτρα νερό) σε βράση. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά και μαγείρεψε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Κράτησε 1 1/2 φλιτζάνι νερό από τα ζυμαρικά για το μαγείρεμα και μετά στράγγιξε τα.

Σκούπισε την κατσαρόλα και ζέστανε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια ποσότητα. Πρόσθεσε τα εσαλότ και μαγείρεψε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, 2 με 3 λεπτά. Πρόσθεσε τις ντομάτες και μαγείρεψε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 5 με 7 λεπτά. Πρόσθεσε περίπου 1/3 φλιτζάνι νερό για ζυμαρικά και πίεσε τις ντομάτες απαλά με το πίσω μέρος μιας σπάτουλας ή ξύλινης κουτάλας. Ανακάτεψε το σκόρδο και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, εάν χρησιμοποιείς, και μαγείρεψε, αφήνοντας τη σάλτσα να σιγοβράσει, 1 έως 2 λεπτά. Καρύκευσε με αλάτι και πιπέρι.

Αλατοπιπέρωσε καλά τα χτένια και από τις δύο πλευρές. Σε ένα τηγάνι, ζέστανε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν το λάδι γυαλίσει, πρόσθεσε τα χτένια, δουλεύοντας σε παρτίδες για να αποφύγεις το συνωστισμό και μαγείρεψε μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό, αναποδογυρίζοντας μία φορά, 1 έως 2 λεπτά ανά πλευρά.

Πρόσθεσε τα ζυμαρικά, 1 1/2 φλιτζάνι μυρωδικά και 1/4 φλιτζάνι κρατημένο νερό για ζυμαρικά στην κατσαρόλα με τις ντομάτες και ανακάτεψε, προσθέτοντας επιπλέον νερό για ζυμαρικά εάν χρειάζεται. Μοίρασε τα ζυμαρικά σε ρηχά μπολ και ρίξε από πάνω τα χτένια. Γαρνίρισε με επιπλέον βότανα και λίγο ελαιόλαδο, αν θέλεις.