Αρνίσιο μπούτι ψητό με σκόρδο και δεντρολίβανο

23.04.2022
Αρνίσιο μπούτι ψητό με σκόρδο και δεντρολίβανο
Μια συνταγή ιδανική για το Πάσχα

Σε αυτή τη συνταγή με κύριο συστατικό το αρνί, το σκόρδο και το δενδρολίβανο συνδυάζονται αρμονικά για να δώσουν ένα γευστικό αποτέλεσμα.

Η εύκολη συνταγή για πικάντικα αυγά

Δες παρακάτω πώς μπορείς να το φτιάξεις:

Συστατικά
1 αρνίσιο μπούτι 4 κιλών με κόκαλο
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες κατά μήκος στα τρίτα
1 ματσάκι δεντρολίβανο
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μαλακωμένο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 ⅔ φλιτζάνια λευκό κρασί
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, όσο χρειάζεται
1 μικρό ματσάκι κάρδαμο, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Προθέρμανε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι, κάνε 12 τομές στη σαρκώδη πλευρά του ποδιού. Βάλε ένα κομμάτι σκόρδο και ένα μικρό κλαδάκι δεντρολίβανο σε κάθε τομή. Σπρώξε τα μέσα με το μικρό σου δάχτυλο.

Άλειψε το βούτυρο σε όλο το κρέας. Πασπάλισε γενναιόδωρα το κρέας με μαύρο πιπέρι, τοποθέτησε το σε ένα ταψί και περίχυσε με το κρασί. Ρίξε τα κλωναράκια δεντρολίβανου που περίσσεψαν και ρίξε το χυμό λεμονιού πάνω από το κρέας.

Ψήσε στο φούρνο για 15 λεπτά, χαμήλωσε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και ψήσε για 1 ώρα ακόμα, ραντίζοντας κατά διαστήματα με τους χυμούς. Μαγείρεψε λίγο περισσότερο, ανάλογα με το πόσο καλά ψημένο σου αρέσει το κρέας. Άφησε το να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το χαράξεις.

Εν τω μεταξύ, δοκίμασε τους χυμούς, προσθέτοντας αλάτι όσο χρειάζεται. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, σιγόβρασε σε ένα τηγάνι για να πήξει. Αν θέλεις, γαρνίρισε τις φέτες του αρνιού με κλωνάρια κάρδαμο. Σέρβιρε με σάλτσα και πουρέ πατάτας ή μελιτζάνα κρέμα.