Η συνταγή για ζυμαρικά alla Norma

19.03.2022
Η συνταγή για ζυμαρικά alla Norma
Από τη Σικελία στο πιάτο σου

Αυτό το παραδοσιακό πιάτο με ζυμαρικά από τη Σικελία, με σοταρισμένη μελιτζάνα, σάλτσα ντομάτας και ρικότα αποτελεί ένα χορταστικό χορτοφαγικό φαγητό και μπορεί να παρασκευαστεί μαζί σε λιγότερο από μία ώρα.

Ζυμαρικά με μπέικον και κρεμμύδι

Δες παρακάτω πώς μπορείς να φτιάξεις αυτό το πιάτο:

Συστατικά

1 ½ κιλό μελιτζάνα
Ελαιόλαδο όσο χρειάζεται (τουλάχιστον 1/2 φλιτζάνι)
Αλατοπίπερο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
3 ή 4 αποξηραμένα τσίλι
1 ½ κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού καλή αποξηραμένη ρίγανη
1 κιλό μακρύ ζυμαρικό
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό
½ φλιτζάνι τριμμένη ricotta salata

Εκτέλεση
Κόψε τη μελιτζάνα σε φέτες και μαγείρεψε σε άφθονο ελαιόλαδο, αλάτισε και πρόσθεσε περισσότερο λάδι αν χρειάζεται. Θα πρέπει να μαγειρέψεις σε παρτίδες, οπότε πάρε το χρόνο σου και μαγείρεψε μέχρι η μελιτζάνα να ροδίσει όμορφα και να μαλακώσει. Αφαίρεσε τις και βάλε τις σε ένα πιάτο, αλλά μην στραγγίξεις σε χαρτί κουζίνας. Στο μεταξύ, βάλε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει και αλάτισε.

Στο τέλος του ψησίματος της μελιτζάνας, στο τηγάνι θα μείνουν ιδανικά μια-δυο κουταλιές της σούπας λάδι. Εάν υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο, στράγγιξε λίγο ή πρόσθεσε λίγο. Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια, πρόσθεσε το σκόρδο και το τσίλι και μαγείρεψε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το σκόρδο. Πρόσθεσε τις ντομάτες και τη ρίγανη, μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι. Μαγείρεψε μέχρι να γίνει πικάντικη αλλά όχι πολύ στεγνή, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Μαγείρεψε τα ζυμαρικά μέχρι να μαλακώσουν. Εντωμεταξύ, κόψε τη μελιτζάνα σε λωρίδες και τη ζέστανε τη για ένα λεπτό στη σάλτσα ντομάτας. Στράγγιξε τα ζυμαρικά και χύσε τη σάλτσα ντομάτας και τη μελιτζάνα. Δοκίμασε και προσάρμοσε τα καρυκεύματα, και στη συνέχεια πρόσθεσε τον μαϊντανό ή τον βασιλικό και το τριμμένο τυρί και σέρβιρε.