Σουπιές με χόρτα και λευκό κρασί - Φέτος την Καθαροδευτέρα κάνε τη διαφορά

04.03.2022
Σουπιές με χόρτα και λευκό κρασί - Φέτος την Καθαροδευτέρα κάνε τη διαφορά
Πώς πέρασε ο καιρός και έφυγε και ο Φεβρουάριος, μπήκαμε στον Μάρτη και βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τη Σαρακοστή, ούτε το πήραμε είδηση. Η Καθαρή Δευτέρα, όμως είναι προ των πυλών και για να κρατήσουμε τις παραδόσεις (παρά το μούδιασμα που έχουμε όλοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία) θα ετοιμαστούμε καταλλήλως.

Δύο τα βασικά συστατικά για τα Κούλουμα: η λαγάνα και η ταραμοσαλάτα. Από εκεί ξεκινάμε και συμπληρώνουμε με τα απαραίτητα Σαρακοστιανά.

Εμείς εδώ θα δώσουμε μια ιδέα για το κυρίως πιάτο αν θέλεις να ξεφύγεις από τα κλασικά (αν και ένα χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι ή μια γαριδομακαρονάδα, διόλου άσχημα ακούγονται)

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα Κούλουμα & το τραπέζι της Σαρακοστής

Yλικά

  • 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι σέσκουλα
  • 300 γρ. σπανάκι φρέσκο
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και μόλις κάψει, σοτάρουμε σε αυτό τις σουπιές. Ρίχνουμε όλα τα χορταρικά μαζί, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια, και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νεράκι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 30 περίπου λεπτά. Λίγο πριν από το τέλος, σβήνουμε με τον χυμό του λεμονιού. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tip: Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μαγειρέψουμε όλα τα θαλασσινά, όπως χταπόδι ή καλαμαράκια, αλλά και γαρίδες, κατά προτίμηση καθαρισμένες. Μόνο που τις γαρίδες θα τις προσθέσουμε στα χόρτα τα τελευταία δέκα λεπτά ώστε να μην χάσουν τους χυμούς τους.