Αυτό το smoothie με μπανάνα και κουρκουμά είναι εμπνευσμένο από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον πλανήτη

20.02.2022
Αυτό το smoothie με μπανάνα και κουρκουμά είναι εμπνευσμένο από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον πλανήτη
Θα το λατρέψεις!

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούμε "πηγή της νεότητας". Όμως, η επιστήμη—συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης της διατροφής—μάς έχει δώσει μια σειρά από καλά ερευνημένες συνήθειες τρόπου ζωής και τρόφιμα που ενισχύουν τη μακροζωία που μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία μας καθώς μεγαλώνουμε.

Μια από τις αγαπημένες συνταγές που βοηθά στην υγιή γήρανση έρχεται σε μορφή smoothie, και χρειάζεται μόλις τέσσερα συστατικά και είναι εμπνευσμένη από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Η συνταγή προέρχεται από την ομάδα των Blue Zones - μια ομάδα ερευνητών αφιερωμένη στη μελέτη των μακροβιότερων ανθρώπων του πλανήτη, που ιδρύθηκε από τον ειδικό σε θέματα μακροζωίας Dan Buettner.

Για αρχή, περιλαμβάνει κουρκουμά, ο οποίος αποτελεί βασικό στοιχείο στη δίαιτα της Οκινάουα για εκατοντάδες χρόνια, σημειώνει το Blue Zones Kitchen. Η Οκινάουα, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας, υπερηφανεύεται για τον πληθυσμό της, που έχει 40 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στην αιωνόβια ηλικία από άλλους Ιάπωνες. Ο κουρκουμάς έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών πρόσφατων μελετών για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

Οι μπανάνες, ένα άλλο βασικό συστατικό σε αυτό το smoothie, είναι επίσης γεμάτες με οφέλη για την υγεία: Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και καλίου. Είτε επιλέξεις να αναμίξεις ώριμες ή πράσινες μπανάνες, θα ωφελήσεις το μικροβίωμα του εντέρου σου: Οι λιγότερο ώριμες μπανάνες, για παράδειγμα, περιέχουν πηκτίνες και ανθεκτικό άμυλο, που χρησιμεύουν ως πρεβιοτικά στο έντερο σου. Οι ώριμες μπανάνες δεν έχουν τόσο πολύ από αυτό το άμυλο, αλλά εξακολουθούν να περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, που είναι κλειδί για την πέψη.

Το επόμενο συστατικό στη λίστα είναι ένα άλλο υπερφρούτο: τα μήλα, τα οποία είναι γεμάτα με υγιεινές για την καρδιά φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα μήλα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, άσθματος και διαβήτη τύπου 2. Τέλος, το υγρό σε αυτό το smoothie έρχεται με τη μορφή γάλακτος σόγιας, το οποίο έχει περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης και η σόγια έχει συνδεθεί με τη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, μια κοινή πάθηση μεταξύ των ηλικιωμένων πληθυσμών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής καθώς μεγαλώνεις.

Δες την πλήρη συνταγή για αυτό το νόστιμο smoothie παρακάτω:

Συστατικά
1 ώριμη μπανάνα
1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε λίγα κομμάτια
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
1 φλιτζάνι γάλα σόγιας βανίλια
5 φλιτζάνια πάγο

Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας και σέρβιρε αμέσως.