Λαχταριστά λαζάνια με σπανάκι: Να μια ιδέα για το αυριανό τραπέζι

16.02.2022
Λαχταριστά λαζάνια με σπανάκι: Να μια ιδέα για το αυριανό τραπέζι
Είναι γεμάτη σίδηρο αφού περιέχει μπόλικο σπανάκι αλλά είναι και μια γευστική πάστα με λιωμένο τυρί που θα σε ξετρελάνει – και τον Ποπάυ επίσης!

Συστατικά

  • 500 γρ φύλλα σπανακιού πλυμένα, στραγγισμένα
  • 300 γρ σφιχτή ρικότα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 αυγό
  • 100 γρ παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 375 γρ αποξηραμένα φύλλα λαζάνια
  • 1 ματσάκι βασιλικό για το σερβίρισμα
  • Σάλτσα μπεσαμέλ
  • 50 γρ βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας απλό αλεύρι
  • 400 ml γάλα
  • Σάλτσα ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ ντομάτες σε κύβους
  • ½ κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
  • ½ κουταλάκι ξερό βασιλικό

Εκτέλεση

  • Βάλε το σπανάκι σε μια μέτρια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Στράγγιξε και ανανέωσε την κατσαρόλα με κρύο νερό και στη συνέχεια στύψε το σπανάκι όσο περισσότερο μπορείς. Ψιλόκοψέ το και βάλτο σε ένα μεγάλο μπολ με τα παρακάτω υλικά: ρικότα, σκόρδο, αυγό και τη μισή παρμεζάνα για να σχηματίσεις μια λεία πάστα που απλώνεται. Αλατοπίπερωσε, αν χρειάζεται και βάλε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
  • Για να φτιάξεις τη μπεσαμέλ, λιώσε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξε το αλεύρι και μαγείρεψε, ανακατεύοντας, για 1-2 λεπτά. Απόσυρε από τη φωτιά και πρόσθεσε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάλε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγείρεψε, ανακατεύοντας, για 4 λεπτά ή μέχρι να πήξει το μείγμα. Αλατοπιπέρωσε.
  • Για να φτιάξεις τη σάλτσα ντομάτας, ζέστανε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και μαγείρεψε για 1-2 λεπτά. Πρόσθεσε τη ντομάτα και τα αποξηραμένα μυρωδικά, στη συνέχεια χαμήλωσε τη φωτιά και βράσε σιγά για 4-5 λεπτά. Βάλε αλάτι και πιπέρι.
  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C. Άπλωσε λίγη σάλτσα ντομάτας στη βάση ενός ταψιού 30 x 25 εκ. Στρώσε το ένα τρίτο των φύλλων από τα λαζάνια πάνω από τη σάλτσα, πρόσθεσε το ένα τρίτο από το μείγμα σπανακιού και ρίξε από πάνω κυκλικά το ένα τρίτο της μπεσαμέλ. Επανάλαβε δύο φορές για να κάνεις άλλες δύο στρώσεις. Πασπάλισε την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήσε για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Τέλος, ρίξε από πάνω μερικά φύλλα βασιλικού και σέρβιρε.