Αρνί ψητό με πορτοκάλι και δεντρολίβανο

02.01.2022
Αρνί ψητό με πορτοκάλι και δεντρολίβανο
Ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσεις

Το κρέας με πατάτες αποτελούσε ανέκαθεν ένα πολυαγαπημένο χειμωνιάτικο πιάτο στην Ελλάδα. Σε αυτήν την εκδοχή, σου προτείνουμε να το συνοδεύσεις με πορτοκάλι, αντί για λεμόνι, και δεντρολίβανο.

Η συνταγή για ψητό κουνουπίδι με καυτή σάλτσα και σως γιαουρτιού

Δες παρακάτω πώς μπορείς να το φτιάξεις:

Συστατικά
2 κιλά αρνίσια σπάλα
Τριμμένο ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες, προαιρετικά
3 μεγάλα κλωνάρια φρέσκο ​​δεντρολίβανο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας απλό αλεύρι
150 ml νερό
Χυμό από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 180-190°C. Τοποθέτησε το αρνί σε ένα ξύλο κοπής και κάνε πολλές σχισμές. Ανακάτεψε το ξύσμα πορτοκαλιού, το σκόρδο, τα φύλλα από τα κλωνάρια δεντρολίβανου και το λάδι και πασπάλισε τα στο αρνί.

Γέμισε το μείγμα στις σχισμές κα τοποθέτησε σε μεταλλική σχάρα σε ταψί και ψήσε το για περίπου 1μιση ώρα. Κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος συνέχισε να αλείφεις με τους χυμούς αρνιού από το ταψί. 10-15 λεπτά πριν το τέλος του χρόνου μαγειρέματος γλάσαρε με τη μαρμελάδα πορτοκαλιού. Βγάλε το από το φούρνο, τύλιξε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και άφησε το να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.

Για να φτιάξεις τη σάλτσα, τοποθέτησε το ταψί στην εστία, αφαίρεσε τυχόν λίπος στην επιφάνεια και άφησε τους πλούσιους χυμούς του αρνιού. Δυνάμωσε τη φωτιά και ανακάτεψε το αλεύρι. Πρόσθεσε το νερό και το χυμό πορτοκαλιού, βράσε, μείωσε τη φωτιά και σιγοβράσε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για περίπου 8 λεπτά.

Αλατοπιπέρωσε και σέρβιρε το αρνί με τη σάλτσα, ψητές πατάτες και λαχανικά εποχής.