Και τα μπαχαρικά έχουν τα μυστικά τους!

13.01.2016
Οι τρεις βασικότερες συμβουλές για να φτιάξεις πιο νόστιμα φαγητά χρησιμοποιώντας κατάλληλα και με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα μπαχαρικά.

Η έντονη καρύκευση του φαγητού με μπαχαρικά, σε βαθμό που σκεπάζει το φυσικό άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση των υπολοίπων τροφίμων, μόνον επιτυχημένη δεν μπορεί να θεωρηθεί. Αντίθετα, πετυχημένη καρύκευση είναι αυτή που βελτιώνει, ενισχύει και τελικά αναδεικνύει τις μυρωδιές και τις γεύσεις των επιμέρους τροφίμων κάθε πιάτου. Εννοείται βεβαίως ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ποτέ τα μπαχαρικά ως μέσο για να «καλύψεις» τη δυσάρεστη οσμή, την κακή γεύση ή το χρώμα τροφίμων που παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης ή είναι αμφιβόλου ποιότητας.

1. Πειραματίσου σωστά

Αν μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιείς συστηματικά μπαχαρικά στη μαγειρική, ξεκίνησε επιλέγοντας τα πιο απλά, με λιγότερο έντονο άρωμα και πιο συμβατά με τις γευστικές σου προτιμήσεις. Μην υπερβάλεις στην ποσότητα, απόφυγεε να βάζεις στο ίδιο φαγητό δύο ή πιο πολλά «δυνατά» μπαχαρικά. Όταν θέλεις να πειραματιστείς με κάποιο συνδυασμό, πρόσθεσε μόνο ένα κάπως πιο δυνατό μπαχαρικό και φρόντισε τα υπόλοιπα να είναι πιο ήπια. Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε έτοιμα μείγματα κατάλληλα για το φαγητό που ετοιμάζεις.

Προσοχή! Τα μπαχαρικά πρέπει να μην είναι πολυκαιρισμένα.

2. Ενίσχυσε το φυσικό άρωμα των μπαχαρικών

Τα μπαχαρικά αποδίδουν το μέγιστο των αρωμάτων τους όταν τα αλέθεις ή τα κοπανάς σε γουδί λίγο πριν τα χρησιμοποιήσεις. Αν επιθυμείς πιο έντονη γεύση, θέρμανε ελαφρώς τους ολόκληρους κόκκους μπαχαρικών σε ταψάκι στο φούρνο ή σε τηγάνι, στεγνά ή με ελάχιστο ελαιόλαδο, και άλεσέ τους κατόπιν. Όταν φτιάχνεις πικάντικες σάλτσες, σόταρε τα μπαχαρικά μαζί με κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στα κρύα πιάτα πρόσθεσέ τα 2-3 ώρες πριν από το σερβίρισμα.

Προσοχή! Πριν χρησιμοποιήσεις κάποιο μπαχαρικό, τρίψε μια μικρή ποσότητά του ανάμεσα στα δάχτυλά σου. Εάν το άρωμά του είναι πολύ εξασθενημένο ή αλλοιωμένο, τότε μην το χρησιμοποιήσεις.

3. Καρύκευσε τη σωστή στιγμή

Εκτός εάν υποδεικνύει κάτι άλλο η συνταγή σου, τα φρεσκοτριμμένα μπαχαρικά πρέπει να μπαίνουν προς το τέλος του μαγειρέματος, πάντα ως τελευταίο υλικό. Μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται ολόκληρα προέρχονται από φλοιό και μοιάζουν με ξύλα, π.χ. κανέλα, γαρίφαλο, χρειάζονται περισσότερη θερμότητα για να βγάλουν το άρωμά τους, επομένως μπορείς να τα προσθέτεις κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, π.χ. ενώ βράζει το φαγητό, ή από την αρχή σε σάλτσες, σιρόπια και γλυκίσματα. Τα πολύ δυνατά και καυτερά μπαχαρικά, π.χ. καγιέν, προτιμότερο να προστίθενται κατά το σερβίρισμα του πιάτου.

Προσοχή! Μην ρίχνεις τα μπαχαρικά από το βαζάκι κατευθείαν μέσα στο φαγητό. Χρησιμοποίησε καλύτερα τα δάχτυλά σου ή ένα στεγνό κουταλάκι.