Στρουντελ με μήλο και κρέμα

21.01.2015
Strudel. Ένα αυστριακό γλυκό του 18ου αιώνα με λεπτή ζύμη που τυλίγεται γύρω από γλυκιά συνήθως γέμιση. Παραδοσιακά το strudel γίνεται με μήλο. Και πολύ καλά κάνει. Γιατί του πάει τέλεια. Και μπορεί να συνδυαστεί με ξηρούς καρπούς, σταφίδες, ποτά όπως ρούμι ή και άλλα φρούτα. Σήμερα έφτιαξα ένα strudel με κρέμα, μήλο και κανέλα. Αρώματα και γεύσεις που απογειώνονται από την τραγανή ζύμη. Μπορείτε φυσικά να βάλετε ότι αλλο θέλετε μέσα όπως φουντούκια που ταιριάζουν πολύ.

Υλικά

Για την ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
1 μεγάλο αυγό
120 γρ. νερό χλιαρό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
μία πρέζα αλάτι

Για την γέμιση μήλου
2 κόκκινα μήλα
60 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

Για την κρέμα
1 φάκελος άνθος αραβοσίτου βανίλια
250 γρ. κρέμα γάλακτος
250 γρ. γάλα λιωμένο βούτυρο για το ψήσιμο

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε με την ζύμη. Ανακατεύουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το αυγό και το αλάτι σε ένα μπολ.
  • Τα προσθέτουμε στο αλεύρι και ανακατευόυμε με το χέρι μας. Πλάθουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη (όχι σφιχτή) που δεν κολλάει. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί, ίσως και καθόλου παραπάνω.
  • Για την κρέμα, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα να πάρει μία βράση.
  • Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το περιεχόμενο του φακέλου και την κρέμα γάλακτος.
  • Προσθέτουμε εκεί το βρασμένο γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε το μήλο κυβάκια, προσθέτουμε την ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα κομμάτι λαδόκολλας χρησιμοποιώντας αλεύρι σε ένα μεγάλο ορθογώνιο κομμάτι.
  • Μεταφέρουμε την λαδόκολλα σε μεγάλο ταψί.
  • Απλώνουμε τα μήλα στην ζύμη, αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες.
  • Από πάνω απλώνουμε την κρέμα αφήνοντας κενό ξανά.
  • Παίρνουμε την μία μεριά και την φέρνουμε στην άλλη για να κλείσουμε, προσέχοντας να κλείσει καλά για να μην ξεχυθεί η κρέμα.
  • Αλείφουμε το strudel με λιωμένο βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει κι έπειτα σερβίρουμε.

Τη συνταγή μας έδωσε η foodblogger Ελένη Εντζερίδου από το blog γεύσις.