Χαλβάς της Ρήνας

15.03.2013
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε το ταψί με το βούτυρο χωρίς να το λιώσουμε. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτοι και να ασπρίσουν.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 45 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-12 κομμάτια
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 6 αβγά
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φετούλες
  • 1 βανίλια
  • ανθόνερο

Για το σιρόπι

  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

EKTEΛEΣH
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε το ταψί με το βούτυρο χωρίς να το λιώσουμε. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτοι και να ασπρίσουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τη βανίλια και τα αμύγδαλα. Χτυπάμε για άλλα 1-2 λεπτά. Χτυπάμε σε άλλο μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας ελαφρώς. Ψήνουμε το μείγμα σε ταψί για 45 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Προσθέτουμε το ανθόνερο, βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη και σιροπιάζουμε τον χαλβά.

Tip: Ο χαλβάς της Ρήνας είναι σαν ένα ραβανί που μοσχοβολά ανθόνερο. Αν είναι η εποχή του ανθού, μην διστάσετε να προσθέσετε λίγα άνθη εσπεριδοειδών στο σιρόπι και να διακοσμήσετε με αυτά το γλυκό.