Πρασόπιτα με σύγκλινο

11.06.2014
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Τσιγαρίζουμε το πράσο με τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να γυαλίσουν ανακατεύοντας για 5 λεπτά.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 55 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο

Για τη γέμιση

  • 5 πράσα ψιλοκομμένα
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. σύγκλινο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κατίκι
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 20 γρ. ρύζι καρολίνα
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Τσιγαρίζουμε το πράσο με τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να γυαλίσουν ανακατεύοντας για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σύγκλινο και αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για 10 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψάκι διαμέτρου 22 εκατοστών και στρώνουμε τα μισά φύλλα, αφού πρώτα τα λαδώσουμε καλά και αυτά ένα ένα. Στρώνουμε τη γέμιση με το πράσο και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (τα οποία έχουμε επίσης λαδώσει). Κόβουμε τα περισσεύματα και τυλίγουμε τις άκρες σε κόθρο. Αλείφουμε και την επιφάνεια με ελαιόλαδο, χαράζουμε την πίτα, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε στους 180°C για 35 λεπτά.