Αγκινάρες με αρακά

30.10.2012
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες αν είναι φρέσκες και τις βάζουμε αμέσως σε νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

- 8 αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες

- 250 γρ. αρακά κατεψυγμένο

- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

- 12 κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα

- 4 πατάτες μέτριες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια

- 2 καρότα μεγάλα καθαρισμένα και κομμένα σε σχετικά χοντρές ροδέλες

- 2 δαφνόφυλλα

- 1/4 φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο

- αλάτι, πιπέρι

- έξτρα λεμόνι

Για το αβγολέμονο

- 2 αβγά

- 1½ λεμόνι (τον χυμό του)

EKTEΛEΣH

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες αν είναι φρέσκες και τις βάζουμε αμέσως σε νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά, βάζουμε στην κατσαρόλα το καρότο και τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 8 λεπτά. Βγάζουμε τις αγκινάρες από το νερό και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 4 λεπτά επιπλέον και ρίχνουμε αρκετό νερό μέχρι να καλύψει σχεδόν το μείγμα. Βάζουμε στην κατσαρόλα τον αρακά, τη δάφνη, τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε καλά. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει το μείγμα να δένει, περίπου 30 με 40 λεπτά. Βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά. Χτυπάμε καλά σε μπολ τα αβγά μαζί με τον χυμό του λεμονιού. Παίρνουμε με κουτάλα λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας και το προσθέτουμε σε πολύ μικρές ποσότητες στο χτυπημένο αβγό, χτυπώντας ταυτόχρονα το μείγμα για να μην «μαγειρευτούν» τα αβγά. Προσθέτουμε αρκετό από το υγρό της κατσαρόλας μέχρι να ανέβει σταδιακά η θερμοκρασία των αβγών χωρίς να δέσουν. Τέλος, ρίχνουμε το μείγμα του αβγού και των υγρών στο φαγητό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: STUDIOM.COM