Σουτζουκάκια σμυρναίικα

27.11.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

- 1 κιλό κιμά (1/2 κιλό μοσχαρίσιο και 1/2 κιλό χοιρινό)

- 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

- 1/2 κιλό ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα

- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη

- 1 ποτήρι Μαυροδάφνη

- αλάτι, πιπέρι

- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

- 8 ντομάτες ώριμες τριμμένες

- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

- 1 πιπερίτσα καυτερή

- 1/2 ποτήρι Μαυροδάφνη

- 1 φλιτζάνι ελιές πράσινες τσακιστές χωρίς το κουκούτσι

- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο άγριο (σπόρους)

- αλάτι

EKTEΛEΣH

Μουσκεύουμε καλά το ψωμί σε μπολ με το κρασί. Βάζουμε σε άλλο μπολ τον κιμά, προσθέτουμε το ψωμί καλά στυμμένο και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε καλά το μείγμα μέχρι να δέσουν μεταξύ τους όλα τα υλικά. Αφήνουμε τον κιμά να ξεκουραστεί για λίγη ώρα στο ψυγείο και ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά της εκτός από τις ελιές σε μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και την αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Μέχρι να δέσει η σάλτσα, πλάθουμε τα σουτζουκάκια δίνοντάς τους στενόμακρο σχήμα (υπολογίζοντας να είναι το μήκος τους περίπου 8 εκατοστά). Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια ελαφρώς από όλες τις πλευρές. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, βάζουμε με προσοχή ένα ένα τα σουτζουκάκια με σειρά στη βάση της κατσαρόλας. Σιγοβράζουμε μαζί με τη σάλτσα ντομάτας για 15 λεπτά περίπου, προσθέτοντας πριν από το τέλος τις ελιές κομμένες σε φετάκια. Τα σερβίρουμε ζεστά, συνοδεύοντας με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.

Tips: Οσο περισσότερο ζυμώνουμε τον κιμά τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα σουτζουκάκια. Για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ, μπορούμε, αντί να τηγανίσουμε τα σουτζουκάκια, να τα ψήσουμε απευθείας με τη σάλτσα τους στον φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου.

Συνταγή: Νίκη Μηταρέα, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος